Hlavní obsah

Popírač genocidy? Nobelova cena pro Handkeho na Balkáně vyvolala pobouření

Rakouský spisovatel Peter Handke, který ve čtvrtek dostal Nobelovu cenu za literaturu, označil rozhodnutí Švédské akademie za velmi odvážné vzhledem ke sporům o jeho dílo. Nejde ale pouze o dílo, Handke byl hlavně příznivcem srbského vůdce Slobodana Miloševiče.

Foto: Profimedia.cz

Peter Handke

Článek

„Po všech těch sporech jsem udiven. Tento druh rozhodnutí je ze strany Švédské akademie velmi odvážný,” řekl autor tisku ve svém francouzském bydlišti, když akademie ve čtvrtek oznámila, že mu uděluje Nobelovu cenu.

Kontroverzní spisovatel, známý svými prosrbskými postoji, dokonce dříve tvrdil, že Nobelova cena za literaturu by se měla zrušit, protože vytváří „falešné svatořečení”, které čtenáři nic nepřináší. Ve čtvrtek ale Handke přiznal, že toto uznání mu dává „zvláštní druh svobody”.

Handke byl odpůrcem leteckých útoků NATO na Srbsko během kosovské války na konci 90. let a v roce 2006 řečnil na pohřbu srbského vůdce Slobodana Miloševiče. Udělení Nobelovy ceny právě jemu proto v Evropě vyvolalo smíšené reakce.

Srbská média Handkeho oslavují jako „velkého přítele” Srbů, zatímco například kosovská velvyslankyně v USA Vlora Çitakuová uvedla, že byl oceněn „propagátor etnické nenávisti a násilí”. Albánský ministr zahraničí Gent Cakaj, původem z Kosova, označil Handkeho za popírače genocidy a rozhodnutí Švédské akademie za ostudné.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám