Hlavní obsah

Nobelovy ceny za literaturu mají Peter Handke a Olga Tokarczuková

• Aktualizováno
Novinky, Stanislav Dvořák

Ve švédském Stockholmu byly uděleny dvě Nobelovy ceny za literaturu Peteru Handkemu a Olze Tokarczukové. Minulý rok se ocenění neudělovalo kvůli skandálu se sexuálním obtěžováním v akademii, která ceny pořádá.

Foto: Petr Horník, Právo

Olga Tokarczuková

Článek

Peter Handke je rakouský spisovatel, básník a dramatik známý i českým čtenářům a divákům. Již v minulosti byl poctěn Cenou Franze Kafky a Mezinárodní Ibsenovou cenou.

Z jeho her bylo v Česku uvedeno třeba experimentální drama Spílání publiku z roku 1966. V roce 2010 se inscenace ujalo Divadlo Komedie.

Prvním románem byli v roce 1966 Sršni. Později napsal mimo jiné prózy Úzkost brankáře při penaltě, Nežádané neštěstí, Zvláštní ženu, Dějiny psané tužkou a Za temné noci vyšel jsem ze svého tichého domu. Jeho díla běžně vycházejí v češtině. Handke je také spoluautorem scénáře známého filmu Wima Wenderse Nebe nad Berlínem.

Foto: Profimedia.cz

Peter Handke

Momentálně nejslavnější polská spisovatelka Olga Tokarczuková píše prózy, poezii, eseje i filmové scénáře. Je držitelkou Mezinárodní Man Bookerovy ceny a v Česku je rovněž dobře známa.

Debutovala sbírkou básní Města v zrcadlech v roce 1989. Poté přešla spíše k románům a esejům jako Cesta lidí knihy, E.E., Pravěk a jiné časy a Denní dům, noční dům.

Z novějších děl jsou nejslavnější Běguni a také román Svůj vůz i pluh veď přes kosti mrtvých, který v roce 2017 zfilmovala významná režisérka Agnieszka Hollandová.

Tisk spekuloval, že letos ocenění může dostat i Maryse Condéová z francouzského ostrova Guadeloupe, Ruska Ljudmila Ulická, Kanaďanka Margaret Atwoodová (autorka Příběhu služebnice), Číňanka Cchan Süe, Japonec Haruki Murakami nebo Keňan Ngugi wa Thiong'o a Maďar László Krasznahorkai.

Jediný Čech, který cenu dostal, byl Jaroslav Seifert v roce 1984. Již dlouhá léta se píše o tom, že v nominacích figuruje nejslavnější a nejvýznamnější žijící český spisovatel Milan Kundera, ale zatím cenu stále neobdržel.

Nobelovu cenu za lékařství mají dva Američané a Brit. Zjistili, jak buňky vnímají hladinu kyslíku

Věda a školy

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám