Hlavní obsah

Pokání v audioknižní podobě

Právo, Ilja Kučera ml.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od chvíle, kdy roku 2001 poprvé vyšel v anglickém originálu román významného britského spisovatele Iana McEwana Pokání, uplynuly rovné dvě desítky let. Za tu dobu získal úspěšnou filmovou podobu (2007), v překladu se s ním mohli seznámit i tuzemští čtenáři, a právě teď se objevil i v podobě audioknižní. Nezkráceného textu se na více než sedmnáctihodinové nahrávce zhostila herečka Taťjana Medvecká.

Foto: Témbr

Obal audioknihy

Článek

Pokání je silný a působivý psychologický román. Jeho děj se začíná odehrávat v roce 1935 v solidním, rozsáhlém venkovském domě více než dobře situované anglické rodiny. Ústřední postavou je od počátku tehdy třináctiletá dívka Briony, ctižádostivé, sebestředné děvče, které si zamane stát se spisovatelkou. Za svými sny a představami kráčí nekompromisně s neutuchající vůlí.

Touze o sebeprosazení přizpůsobuje i své pubertální vidění světa a pohled na fakta a skutečnosti, s nimiž se setkává. Zamotá se tak do křivého svědectví, které natrvalo a tragicky změní životní osudy několika jejích bližních.

O pět let později, na počátku druhé světové války, už začíná osmnáctiletá Briony vidět skutečnosti realističtěji a pociťuje touhu po pokání za nenávratné věci, které způsobila. Opustí školu, začne pracovat v nemocnici jako pomocná sestra a sní o tom, jak vše napravit. Sny ale nejsou totéž co činy.

Později se s Briony setkáváme jako se sedmasedmdesátiletou ženou. Zjišťujeme, že pokání bylo do jisté míry motorem její celoživotní spisovatelské činnosti, ale co se jednou stalo, dá se jenom málokdy odestát.

Závěr příběhu protkává Ian McEwan i určitými úvahami o spisovatelství a jeho smyslu, o možnosti či nemožnosti tvůrce vypsat se ze svého života. Herecké podání Taťjany Medvecké velmi citlivě podchycuje a reprodukuje niterně výrazně prokreslené postavy McEwanova románu, což ještě přidává na atraktivitě a přitažlivosti této rozhodně netuctové audioknihy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám