Hlavní obsah

Pohled Vlastimila Vondrušky na Evropu: Vztyčený varovný prst spíš než kronika

Právo, František Cinger

Vlastimil Vondruška si v posledních letech užil psaní několikadílných epopejí věnovaných Přemyslovcům a husitské době. Zjevně neodolal a vyzbrojen historickými znalostmi využívanými v aktuální publicistice se pustil do další rodinné ságy s provokativním názvem Kronika zániku Evropy (Moba, 784 stran).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vlastimil Vondruška

Článek

Mnohohlavým hrdinou je rozvětvená rodina literárního vědce Adama Wagnera, kdysi odborníka na dílo George Orwella. V roce 1984, po návratu z konference v Londýně, byl donucen ke spolupráci s StB. Z ústavu Akademie věd ho po listopadu 1989 vypoklonkoval rodinný přítel Leopold Pokorný. Wagnerův řídící důstojník František Hrouda ho v té době znovu vyhledá a s právníkem Vojtěchem Zýkou založí prosperující společnost obhospodařující rozsáhlé lesy.

Děje z let 1984 až 2019 lze číst jako zdařilou parodii na část polistopadové společnosti. Lustrace nakonec prokážou, že Pokorný, Wagnerův kat z ústavu, byl sám spolupracovníkem StB. Adamova manželka Marta se jako signatářka Charty 77 stala na čas spolupracovnicí Václava Havla v jeho hradní kanceláři. Další příležitost k ohlédnutí za včerejškem. Díky Adamovým dětem Robertovi, Barboře, Václavovi i dalším z nového vztahu, které při studiích v cizině získaly zahraniční přátele i životní partnery, se děj přenáší do Evropy a na Blízký východ.

Obal knihy

Fiktivní společenský a politický vývoj v letech 2020 až 2054 je z hlediska jednajících postav už spíš tezovitý. Varuje nejen před islamizací Evropy, ale hlavně před rozpadem politických a státních struktur. To řeší klan několika spřátelených rodin obranou sídla Klumpenštejna a Zýkovce, kam se Wagnerovi, Hroudovi i Zýkovi přesunuli.

Ve srovnání s jinými epopejemi je zřejmé, že autorovi nešlo ani tak o vykreslení života jednotlivých postav v dějinném kontextu jako spíš o varování. Snad neprojevil takovou jasnozřivost jako Orwell v díle, které ukazuje jeho předvídavost i dlouho po roce 1984.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám