Hlavní obsah

Podkarpatská Rus je součástí našich dějin. Výstava ukáže dřevěné výrobky, sklo i lyžaře

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová výstava Podkarpatská Rus – součást našich dějin je otevřena v Národním památníku na Vítkově v Praze. Potrvá do února 2020.

Foto: NFA

Život na Zakarpatí

Článek

Podkarpatská Rus nebo Zakarpatí je bývalá součást naší republiky, dnes jde o území západní Ukrajiny. K Československu se připojila před sto lety a ještě dnes vám nejeden tamní obyvatel řekne, že to bylo nejlepší období, jaké kdy zažili. Po podepsání tzv. Malé saint-germainské smlouvy se stali částí Československa, ale po druhé světové válce se území zmocnil Stalin.

„Výstava je tvořena panely s průvodními texty, grafy a desítkami zajímavých fotografií. Mimo to je doplněna o unikátní exponáty ze sbírkového fondu Podkarpatské Rusi, který spravuje Oddělení novodobých dějin Národního muzea. Návštěvníci se setkají s různými typy trojrozměrných předmětů, které jsou pro tuto oblast typické a pocházejí především z meziválečného období. Kromě hojně zastoupené keramiky jsou k vidění také dřevěné, skleněné, porcelánové i textilní předměty. Největší část exponátů však tvoří zajímavé papírové dokumenty. Dobové legitimace či listiny zde doplňuje například kronika, herbář, album z prvních tamních lyžařských závodů či deník z vojny,“ uvedla za pořadatele Šárka Bukvajová.

Foto: Zdeněk Kovařík

K nejkrásnějšímu dřevěnému kostelíku vede houpavá lávka.

Na výstavě se dozvíte podrobnosti o začlenění území do Československa, vzájemné provázanosti, o rozvoji zakarpatské dopravy či školství, sportu a kultury. K vidění jsou i záběry z filmu Píseň o Podkarpatské Rusi Jiřího Weisse z roku 1937.

Ze Zakarpatí pochází i známý dřevěný kostel sv. Michala, který původně stál u města Mukačevo a dnes zdobí Kinského zahradu v Praze.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám