Hlavní obsah

Pištěkův obraz Alfy Romeo se vydražil za rekordních 21,2 milionu korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obraz Theodora Pištěka s názvem Adieu, Guy Moll se stal nejdražším v tuzemsku prodaným dílem žijícího českého autora. V neděli se v aukci prodal za 21,2 milionu korun. Pištěk na hyperrealisticky namalovaném díle pracoval s přestávkami čtvrt století.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Theodor Pištěk

Článek

Rozměrný obraz Adieu, Guy Moll z let 1992 až 2017 představuje vrcholnou polohu tvorby autora. Jeho vyvolávací cena byla 15 milionů korun.

Obraz začal Pištěk malovat v roce 1992 inspirován silným příběhem francouzského automobilového závodníka Guye Molla. Přestože Moll zahynul ve 24 letech a jeho profesionální závodní kariéra trvala jen dva roky, dokázal se zapsat do dějin tohoto sportu tak silně, že je dodnes považován za největší motoristický talent v historii tohoto sportovního odvětví.

Mladík svého času ohromil i Enza Ferrariho, který ho angažoval ve svém závodním týmu.

Dominantním motivem kompozice je lesknoucí se červený závodní automobil Alfa Romeo, předchůdce monopostů Ferrari, s číslem sedm na chladiči. Obraz je namalován v hyperrealistickém stylu, autor na něj ale jakoby přilepil významotvorné vzkazy: černobílá fotografie s utrženým rohem a autogramem závodníka, na spodní části automobilu je páskou přilepen a připínacím špendlíkem připevněn útržek papíru s francouzským rozloučením Adieu.

Galerie Kodl v aukci na Žofíně nabízí na 250 uměleckých děl, draží se ale prostřednictvím internetových platforem a po telefonu, licitátor ale vyvolává položky a sumy stejně jako při živé aukci. Nejdražší položkou aukce je obraz Františka Kupky Divertimento II s vyvolávací cenou 30 milionů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám