Hlavní obsah

Petr Fořt: Raději bych chladnější počasí, protože je stabilnější

Právo, Jaroslav Špulák

V Hradci Králové začal ve čtvrtek odpoledne jednadvacátý ročník festivalu Rock for People. O technických záležitostech a důležitosti náklonnosti počasí hovořil Petr Fořt z pořádající Ameby Production.

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

Petr Fořt v odpočinkové zóně připomínající farmu

Článek

Kdy jste začali stavět festivalový areál?

Začali jsme asi měsíc před akcí, sekala se tráva, dělaly se terénní úpravy. Před třemi týdny se začaly stavět stany a řešit detaily ploch, rozestavění a podobně. Naostro se začalo stavět čtrnáct dnů před začátkem festivalu. Vyhlásili jsme také akci, že sháníme dobrovolníky, kteří nám za vstupenku na festival pomohou s výstavbou. Během čtyřiadvaceti hodin se přihlásilo asi 234 lidí. Ve finále jsme vybrali dvaatřicet a k nim patnáct lidí z našeho týmu. Byl to vlastně takový tábor a díky němu se v areálu udělaly věci, které bychom asi jinak nezvládli.

V posledních dvou letech bylo jedno ze dvou hlavních pódií kryté. Vozili jste za tím účelem obrovský stan z Anglie. Letos na Rock for People není. Proč?

Když se v roce 2012 srazily nad Festivalparkem dva mraky a následná bouřka festival přerušila, pročež tenkrát nemohli hrát Faith No More, bylo to peklo. Trvalo krátce, ale málokdo chápal, že déšť a bouře způsobily na hlavních scénách takové škody, že prostě nebylo technicky i z bezpečnostních důvodů možné po dvou hodinách hrát. Tehdy byl ale v areálu jeden velký stan se scénou, a ukázalo se, že v něm bylo možné pokračovat, protože tam technika bouři přežila. Tenkrát tam vystoupil Skrillex, jedna z hvězd festivalu.

Rozhodli jsme se, že si z Anglie za miliónové částky pronajmeme stan, který by schoval techniku v případě, že by nastalo něco podobného. Následující dva roky ale nezapršelo a lidi se právem ptali, proč mají být ve stanu, když je krásně. Stan ocenili jenom jako stínidlo, pro nás to ale bylo ekonomicky příliš náročné stínidlo. Rozhodli jsme se tedy vrátit k původní formě, tedy nekrytému pódiu, s vírou, že už podobný mordor, jaký byl v roce 2012, nenastane. Ty peníze za pronájem stanu jsme se rozhodli dát do programu.

Odkud čerpáte informace o počasí?

V týmu máme lidi, kteří komunikují s letištními meteorology. Pravidelné jsou i schůzky takzvaného krizového štábu, na kterých počasí řešíme. Je mezi námi také člověk, který má jedinou starost, sice sledovat počasí.

Jak vypadá předpověď na letošní rok?

Zatím dobře, jenže horké počasí je nevyzpytatelné v tom, že může přinést lokální bouřky. Možná to bude znít divně, ale osobně bych byl raději, kdyby bylo chladnější, ale stabilnější počasí.

Jak je to s pojištěním festivalu?

Festival pojištěný je, ale to, co se stalo v roce 2012, bylo opravdu dramatické. Tenkrát jsme nahlásili na sedmdesát pojistných událostí, ale uznali nám jenom asi pět v hodnotě do padesáti tisíc. Argumentem bylo, že tu spoušť způsobila takzvaně vyšší moc, a to se na pojištění nevztahuje.

Jak dlouho potrvá, než bude festival Rock for People po skončení takříkajíc sbalený?

To bude samozřejmě rychlejší, takže je to otázka pěti dnů, maximálně týdne.

V areálu je spousta novinek, je vlastně celý přestavěný. Proč?

Rozhodli jsme se ho trochu změnit, protože jsme například dospěli k závěru, že v minulých letech bylo jedno z hlavních pódií úplně mimo centrum areálu. Když jsme viděli, že na něm hraje kapela, která mívá v zahraničí na festivalech pod pódiem deseti tisíce diváků, a u nás jich tam byly slabé dva tisíce, přičemž ostatní se procházeli centrem areálu, tak jsme se rozhodli, že rozestavení změníme. Přibyly i nové oddechové zóny. Jedna je například v podobě farmy, další připomíná sjezdovku, jedna je trochu automobilová a podobně. Chtěli jsme si s podobou areálu pohrát a doufáme, že to lidi potěší.

Reklama

Výběr článků

Načítám