Hlavní obsah

Peter May se pustil do elity Francie

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skotský prozaik Peter May (1951), který žije ve Francii, nabídl po trilogii z ostrova Lewis v českém překladu první příběh ze šestidílné série pátrače Enza Macleoda nazvaný Výjimeční lidé.

Foto: nakladatelství Host

Obal knižní novinky

Článek

Je zřejmé, že toto příjmení má autor rád. Jmenoval se tak bývalý kriminalista Fin Macleod ze zmíněné trilogie. To je ale vše, co mají oba muži společného. Enzo je pedagog ve městě Toulouse.

Sázka uzavřená z ambice bývalého forenzního technika ho vede k rozluštění smrti poradce předsedy francouzské vlády, později filmového kritika a pedagoga Jacquese Gaillarda, zavražděného před deseti lety. Macleod je přesvědčen, že se s využitím nových metod studia zločinu dá rozplést i tento krvavý uzel.

Peter May se v knize rozhodl vydat do nejvyšších špiček francouzské elity, studující na prestižní škole, z níž se rekrutují politici mající moc.

Současně se vydal cestou Agathy Christie a jejích Deseti malých černoušků. I jeho hrdina sleduje uzavřenou společnost, kterou musí identifikovat. S pomocí několika znaků, které jeho i pomocníky vedou až ke kopání na středovém kruhu fotbalového stadiónu, se snaží zjistit, kdo všechno se na vraždě podílel.

Schéma několika symbolů, mířících k objasnění dalších stop, se však po třetím pokračování ukazuje jako nudné až násilné. Snad vztahy mezi hlavními hrdiny, Macleodovými dcerami a nově objevenou přítelkyní Charlottou, jsou poutavější než objevování pachatelů.

Peter May: Výjimeční lidé
Host, přeložila Linda Kaprová, 351 stran, 299 Kč, e-kniha 189 Kč

Reklama

Výběr článků

Načítám