Hlavní obsah

Per Gessle vzpomínal hlavně na Roxette

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S Roxette prodal švédský skladatel, hudebník a zpěvák Per Hakan Gessle 45 miliónů alb a 25 miliónů singlů. V popovém duu se zpěvačkou Marií Frederikssonovou zažil celosvětový úspěch, který přeťala až kolegynina vážná nemoc. Jako sólista je momentálně na svém prvním samostatném turné. Ve čtvrtek si do pražské Lucerny sezval necelou tisícovku věrných fanoušků své předcházející kapely a potažmo svých sólovek jako zbytku z toho dávného, velkolepého.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Per Gessle

Článek

Gessle mile překvapil poměrně rockovým zvukem, postaveným na dvou kytarách (spolu s ním ještě Christoffer Lundquist) a špinavém bigbítovém riffu, často nahrazujícím ten syntetický albový. Přítomná vokalistka Helena Jossefsonová ovšem v písních Roxette Frederikssonovou nenahradila. Její party na sebe vzal sám Gessle, však se těšil, až si je naživo zazpívá, a vokalistka se postarala o druhé hlasy a kapku ženské krásy na scéně.

Bezmála půldruhahodinové vystoupení ukázalo, jak moc velký rozdíl je mezi Gessleho tvorbou pro Roxette a pro sebe. Možná bral při skládání pro kapelu větší ohled na popovou libozvučnost, ovšem co do písničkové báze ten večer prezentované skladby Roxette (úvodní Dressed For Succes, také Joyride, Wish I Could Fly, 7Twenty7, The Look, Church Of Your Heart aj.) porazily zbývající po všech stránkách. Měly hlubší hudební nápad, výraznější melodiku, zdravou popovou šťávu i myšlenku.

Vlastní repertoár, v Praze striktně zazpívaný v angličtině (nahrává i ve švédštině), patří k evropskému písničkovému průměru. Gessle není nijak výjimečný zpěvák, aby jim dal potřebný akcent. Ani jejich prosté nápady nehýřily neotřelostí, spíše naopak.

V Lucerně se více než cokoli jiného konala vzpomínková party na Roxette. Aby bylo Gesslemu to stigma odpáráno, musel by působit sebevědomějším dojmem, ne takovým, že čeká na to, až se s Frederikssonovou po boku za čas vrátí v plné síle. Angažování halfplaybackového písničkáře Martinica na post předskokana jako by hlásilo strach z toho, jestli by jej publikum „vzalo“ po někom jen o chlup lepším.

Reklama

Výběr článků

Načítám