Hlavní obsah

Pedro Almodóvar bude předsedat porotě v Cannes

Právo, míš, jaš

Prezidentem hlavní mezinárodní poroty na nadcházejícím sedmdesátém ročníku mezinárodního filmového festivalu v Cannes, který začne 17. května, bude španělský scenárista a režisér Pedro Almodóvar.

Foto: ČTK/ABACA

Pedro Almodóva má na kontě řadu skvělých filmů.

Článek

Filmař přijal pozvání velmi rád. „Jsem šťastný, že oslavím sedmdesátiny canneského festivalu v tak prestižní funkci. Jsem poctěn, a jsem také trochu nervózní, protože být prezidentem poroty je velká odpovědnost. Tělem i duší se budu věnovat úkolu, který je pro mě potěšením i privilegiem,“ řekl.

Jména dalších členů poroty v hlavní soutěži organizátoři festivalu sdělí v polovině dubna.

Pedro Almodóvar se v 80. letech stal jedním z nejznámějších španělských režisérů. Za film Ženy na pokraji nervového zhroucení získal Felixe 1988 jako nejlepší mladý režisér. Snímek získal i nominaci na Oscara v kategorii cizojazyčných filmů.

Velmi úspěšné byly i jeho další filmy Vše o mé matce (1999), který získal v roce 2000 Oscara za nejlepší cizojazyčný film, Spoutej mě! (1989), Na dno vášně (1997) nebo Špatná výchova (2004).

V roce 2003 dostal Oscara za původní scénář k filmu Mluv s ní (2002) a později natočil mimo jiné snímky Volver (2006), Rozervaná objetí (2009) nebo Julieta (2016).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám