Hlavní obsah

Pecková či Brzobohatý zazpívali k rozsáhlému testování v Českém Krumlově

– Český Krumlov
Novinky, luh, jdu

K rozsáhlému testování svých obyvatel na přítomnost protilátek v těle na covid-19 připravil Český Krumlov ve spolupráci s Televizí Seznam několikahodinový doprovodný program v podobě hudebních vystoupení a rozhovorů s pozvanými hosty. Vystoupili operní zpěvačka Dagmar Pecková či Ondřej Gregor Brzobohatý a nechyběly ani rozhovory s odborníky.

Živě: A DOST! Testujeme KrumlovVideo: LIVE4K

 
Článek

Kulturní doprovodný program odstartoval v 16:30 sérií koncertů českých kapel a zpěváků, kteří vystupují bez nároku na honorář. V Seminární zahradě vystoupí operní pěvkyně Dagmar Pecková, hudebník Ondřej Gregor Brzobohatý, Ondřej Ruml, Xavier Baumaxa, Vasilův Rubáš, Epydemye a českokrumlovská kapela Chlapi v sobě.

Svou účast na akci přislíbil i epidemiolog Rastislav Maďar, mistr světa v paraglidingu Pavel Březina a další osobnosti.

LINE-UP
16:30-17:10Epydemye
16:20-18:00Chlapi v sobě
18:10-18:50Ondřej Ruml a Matěj Benko
19:00-19:40Xavier Baumaxa
19:50-20:30Ondřej Gregor Brzobohatý a Matouš Kobylka
20:40-21:30Vasilův Rubáš
21:20-21:30Dagmar Pecková

Testování na přítomnost protilátek probíhá v historické budově hotelu Růže v centru Krumlova od 17:00 do 21:00.

„Jedná se o testy z žilní krve na IGG a IGM protilátky. Odběry budou provádět zdravotní sestry z Nemocnice Český Krumlov. Vyšetření je určeno pro zdravé osoby, tj. nemající příznaky onemocnění horních cest dýchacích,” uvedla mluvčí Českého Krumlova Petra Nestávalová.

Český Krumlov - Testujeme

Kvůli protipandemickým opatřením zakazujícím shromažďování velkého počtu lidí vystoupení probíhají ve vedlejší Seminární zahradě, přenášena jsou pomocí online technologií.

„Asi jsem covid-19 prodělal už v únoru.” Lidé se v Krumlově přišli otestovat

Domácí

Celková kapacita testování, které probíhá pod záštitou laboratoří Nextclinic ve spolupráci s Nemocnicí Český Krumlov, je 1500 a lidé se na testování musí objednat předem na webu laboratoře. Testování je určené pouze samoplátcům a jeho cena je 1199 korun, z toho 125 korun poputuje do tamní nemocnice, na podporu kultury ve městě a úhradu nákladů města spojených s koronavirovou krizí.

K rozsáhlému testování se město rozhodlo především k objasnění toho, kdy epidemie v jihočeském městě oblíbeném turisty z celého světa propukla a kolik obyvatel onemocnění prodělalo. Český Krumlov totiž ročně navštíví až čtvrt milionu čínských turistů, kteří v zimním období převažovali a v některých penzionech tvořili až osmdesát procent klientely.

Lucerna Music Bar v Praze chystá sérii koncertů s diváky i online

Kultura

Zároveň na přelomu roku, v prosinci 2019 a v lednu 2020, Českým Krumlovem proběhla silná vlna neobjasněných, často těžkých a vracejících se viróz a zápalů plic. Podle ředitele českokrumlovské nemocnice MUDr. Jindřicha Floriana a dalších zdravotníků šlo o vlnu, která byla oproti nemocnosti v uplynulých letech neobvyklá. Někteří pacienti skončili na ventilátorech a někteří bohužel zemřeli. Tehdy se však o hrozbě nového koronaviru ještě nevědělo, a testy se tak neprováděly.

Testování pořádá ve spolupráci s městem Český Krumlov a Nemocnicí Český Krumlov laboratoř Nextclinic a novinář Jan Tuna s pořadem A DOST! TelevizeSeznam.cz. Dalšími partnery jsou Českokrumlovská televize, hotel Růže a společnost Ticketstream.

Českokrumlovský hotel Růže se změnil v improvizovanou nemocniciVideo: Pavel Orholz, Právo

Reklama

Výběr článků

Načítám