Hlavní obsah

„Asi jsem covid-19 prodělal už v únoru.” Lidé se v Krumlově přišli otestovat

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český Krumlov

Jako na transfúzním oddělení nemocnice to ve čtvrtek odpoledne vypadalo v restauraci vyhlášeného hotelu Růže. Sestry z místní nemocnice odebíraly krev na protilátky proti koronaviru u stolů na devíti stanovištích.

Českokrumlovský hotel Růže se změnil v improvizovanou nemocnici Video: Pavel Orholz, Právo

 
Článek

O akci v rámci projektu NextLife, na které se výrazně podílí i Televize Seznam se svým pořadem A Dost!, byl mezi místními zájem. Hned po patnácté hodině se utvořila před restaurací fronta. Lidé přišli v naprosté většině zjistit, zda už neprodělali covid-19 v minulých měsících.

„Myslím, že jsem tu nemoc prodělal už na začátku února. Asi jsem to chytil právě tady v Krumlově v bance, takže si chci ověřit, zda je můj pocit správný,“ vysvětloval Právu Jaroslav Pojsl z Českokrumlovska. Podobně byla zvědavá i Věra Řepová z Českého Krumlova. „Podle mě jsem chytila koronavirus už 15. března. Inspiroval mě pan profesor Pirk, který popisoval podobné problémy,“ podotkla Řepová.

Sestry z českokrumlovské nemocnice byly obzvláště ohleduplné. „Samozřejmě že pro nás je velmi důležité, aby místní obyvatelé byli zdraví, a proto všechny tyhle akce podporujeme,“ sdělil Právu ředitel českokrumlovské nemocnice Jindřich Florián.

Vysvětlil, že se jedná o testy z žilní krve na IGG i IGM protilátky. Mělo by se tedy zjistit, zda testovaní prodělali v minulosti covid-19. „My jsme měli podezření, že k nám tato nemoc moha dorazit o hodně dříve, než se například začala dělat opatření. Měli jsme hodně případů těžkých zápalů plic už na přelomu roku. I proto je tento výzkum důležitý,“ míní Florian.

Test na covid-19 bude stát nejvýše 1674 korun

Koronavirus

Televize Seznam a pořad Jana Tuny A Dost! si nevybrala Český Krumlov jako cíl této akce náhodou. Do Krumlova vyráží ročně přes čtvrt milionu čínských turistů. V zimním období tito turisté převažovali a v některých penzionech tvořili až 80 procent klientely. V té době se v ČR ani jinde na nový typ koronaviru netestovalo.

Prokazatelně první nakažený v Číně je přitom již z listopadu 2019. Už v předchozí části pořadu, který se točil v Českém Krumlově, měla protilátky čtyři procenta lidí z 54 testovaných. Mezi nimi byl i muž, který se nakazil už v prosinci loňského roku.

Čínským pacientem nula by mohl být 55letý muž, nakazil se v listopadu

Koronavirus

„Protilátky nám odpoví na otázku, kolik lidí se s tou nemocí setkalo. To do současné doby nevíme. Takováto vyšetření nám pomohou zjistit, jaká je kolektivní imunita, což je podstatné pro další vývoj,“ vysvětlila ředitelka krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

Akci doprovází od 17.00 hodin série koncertů českých kapel a zpěváků, kteří vystoupí bez nároku na honorář. V Seminární zahradě vystoupí operní pěvkyně Dagmar Pecková, hudebník Ondřej Gregor Brzobohatý, Xavier Baumaxa, Vasilův Rubáš a českokrumlovská kapela Chlapi v sobě. Vzhledem k vládním opatřením, která zakazují shromažďování, jsou tyto koncerty přenášeny online.

Reklama

Výběr článků

Načítám