Hlavní obsah

Pearl Jam: v září nová deska a turné

Novinky, Stanislav Dvořák

Ikony stylu grunge Pearl Jam se vracejí. V září vydají novou studiovou desku s názvem Backspacer. Ještě předtím v létě vytáhnou paty z domovského Seattlu a odehrají sérii koncertů, bohužel se nezastaví v České republice.

Článek

Pearl Jam oznámili turné po USA a Kanadě a poté chtějí zamířit do Austrálie a na Nový Zéland. Evropa zatím v plánu jejich turné chybí. Oficiálně má začít až třemi koncerty v září v Seattlu, ale ochutnávky z Backspacera se zřejmě dočkají i návštěvníci srpnových koncertů.

Singl The Fixer nastoupí do rádií už 20. července. Mezitím se na internetu objevily jeho pirátské živé nahrávky, ale jsou tak nekvalitní, že je lepší si jimi nekazit dojem z očekávaného alba. Pearl Jam představili také druhý singl Get Some v televizním pořadu Tonight Show With Conan O’ Brien. Svědčí o tom, že stylově se nevzdálili svým kořenům.

Skupinu Pearl Jam založili v roce 1990 v Seattlu Eddie Vedder (zpěv), Jeff Ament (baskytara), Stone Gossard (kytara) a Mike McCready (kytara). Jejich bubeník Matt Cameron přišel do skupiny později od Soundgarden.

Sebevražedný Jeremy z nich udělal světové hvězdy

Proslavili se depresivním debutem Ten (1991), který přinesl jejich nejslavnější hity Even Flow a Jeremy. S písněmi o sebevraždách a odcizení se okamžitě stali ikonami grungové vlny a po smrti Kurta Cobaina a rozpadu Nirvany jsou nejslavnějšími představiteli tohoto seattleského stylu.

Ačkoliv právě Cobain je kritizoval jako "komerční kapelu", fakta napovídají, že Pearl Jam se chovali spíše nekomerčně (např. bojkot natáčení videoklipů nebo firmy Ticketmaster) a je o nich známo, že status celebrit si moc neužívají. Časopis Rollingstone o nich napsal, že "strávili dekádu tím, že se distancovali od své slávy".

V 90. letech skupina prodala několik desítek miliónů desek. Také v ČR byli mimořádně populární a ještě v roce 2006 u nás naplnili Sazka arénu. V průběhu let vydali celkem osm řadových alb - Vs, Vitalogy, No Code, Yield, Binaural, Riot Act a Pearl Jam. Letošní Backspacer má být devátým.

Pearl Jam jsou známí svou angažovaností v sociálních a politických otázkách. Aktivně se zapojují v kampaních proti nemocem a chudobě, podporují ekologické projekty a byli jedněmi z nejhlasitějších odpůrců bývalého prezidenta George Bushe.

Reklama

Výběr článků

Načítám