Hlavní obsah

Otáčivé hlediště v Českém Krumlově nabídne Curu i Radoka

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiéra Shakespearovy komedie Jak se vám líbí v režii Davida Radoka otevře ve čtvrtek letní sezónu otáčivého hlediště v zámeckém parku v Českém Krumlově.

Foto: archiv, Právo

Hvězdou letní sezóny bude tenorista José Cura, který zde po loňském úspěšném koncertním vystoupení poprvé nastuduje roli Cania v operní inscenaci Leoncavallových Komediantů.

Článek

Pro Davida Radoka, který získal vynikající jméno především svými operními režiemi, ale i Havlovým Odcházením, je to první činoherní Shakespeare. S prací pod otevřeným nebem má svou zkušenost již ze Švédska, ale otáčivé hlediště má pro něho zvláštní přitažlivost.

„Je to prostor, který nemá ukončení a nabízí střet opravdové skutečnosti s umělou. Jsou tu živé stromy, tráva, budeme mít i opravdový klavír a gramofon, ale na druhé straně nikoli živá, ale vycpaná zvířata,“ řekl Radok. Komedie se bude hrát do 25. června.

Vrátí se i Don Giovanni

Hvězdou letní sezóny bude tenorista José Cura, který zde po loňském úspěšném koncertním vystoupení poprvé nastuduje roli Cania v operní inscenaci Leoncavallových Komediantů. V režii Josefa Průdka a pod taktovkou Maria De Rose s řadou předních domácích sólistů bude mít opera premiéru 5. srpna.

Na otáčivé hlediště se letos vrátí i Mozartův Don Giovanni a Goldoniho Sluha dvou pánů, obě inscenace režiséra Jiřího Menzela. Shakespearovský repertoár obohatí i činoherní Macbeth v režii Martina Glasera a nově taneční burleska na motivy komedie Sen noci svatojánské v choreografii a režii maďarského tvůrce Attily Egerháziho. Repertoár doplní i obnovená premiéra hry Ženy Jindřicha VIII. Olgy Šubrtové a Martina Glasera a loutková Cesta kolem světa Jiřího Janků.

Reklama

Související témata:

Související články

Prvním českým divadlem byla dřevěná Bouda

Na Koňském trhu, dnešním Václavském náměstí, v Praze bylo před 222 lety založeno divadlo Bouda. Bylo malé, bylo dřevěné, ale bylo české. Hrály se v něm hry...

Výběr článků

Načítám