Hlavní obsah

Oscarový film s Irglovou do českých televizí ještě dlouho nepůjde

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Diváci českých celoplošných televizí se snímku Once s oscarovou písní Glena Hansarda a Markéty Irglové Falling Slowly na obrazovkách jen tak nedočkají. Pokud chtějí film vidět a zaposlouchat se do oceněné balady, mají nyní na výběr kino a DVD půjčovny, od čtvrtka si jej budou moci na DVD i koupit. Časem se pak film možná objeví na placených TV kanálech.

Článek

Než se ale nízkorozpočtový nezávislý snímek dostane do programu některé z celoplošných českých stanic, a získá možnost oslovit diváky v masovém měřítku, to může od nynějška trvat ještě další zhruba rok a půl.

"Počítá se, že televizní práva jsou volná zhruba rok a půl až dva roky od vydání do kin," řekl Marek Jeníček, marketingový ředitel firmy Bontonfilm, která film distribuuje do českých kin. Podle něj by se tak v některé z televizí mohl snímek objevit zhruba na podzim roku 2009.

Do této chvíle za zhruba tři měsíce promítání vidělo v ČR film Once podle údajů Bontonfilmu 84 665 diváků a tržby dosáhly 7,74 miliónu korun. Celosvětové tržby ale už přesáhly 16,4 miliónu dolarů (277 miliónů korun), jen v USA film vydělal 9,4 miliónu dolarů.

Například film Želary byl nominován na Oscara v kategorii nejlepší neanglicky mluvený film před čtyřmi lety, svou nominaci v únoru 2004 ale v zisk sošky neproměnil. V programu České televize se objevil až téměř dva roky poté, na Nový rok 2006 - a to byla ČT koproducentem tohoto snímku.

Nova: nechceme, je to "nezávislý film"

Bontonfilm snímek Once zatím ani žádné české televizní stanici nenabízel. "Čekali jsme, jak to bude ještě s Oscary," poznamenal Jeníček. Na zájmu televizí se ale zřejmě podepíše i cena za podstoupení práv; zvláště ocenění tak věhlasné, jakým je Oscar, by mohlo cenu zvednout. "Každé ocenění je dobré," odpověděl Jeníček diplomaticky na dotaz, zda Oscar cenu za televizní práva k filmu Once může zvýšit.

"Vzhledem k tomu, že film Once momentálně běží v kinech, poté se objeví na videu, případně v kabelové televizi, je otázka přesného data uvedení filmu v programu ČT prozatím předčasná," řekla Anna Freimanová z tiskového útvaru České televize na otázku, zda ČT vyjednávala či jedná o získání práv na vysílání Once.

Ani Prima zatím o právech na Once nevyjednává. "Ať již tento snímek získá jakákoliv televize na českém trhu, určitě bude zajímavé sledovat korelaci mezi počtem návštěvníků v kině a případnou televizní sledovaností u snímku, který dostal Oscara," řekl výkonný ředitel Primy Petr Chajda. "Jinými slovy, nakolik tento fakt ovlivní rozhodování o nasazení nebo koupi," dodal.

"Koupi neplánujeme, protože to je nezávislý film. Není to film pro televizi Nova, neodpovídá naší cílové skupině," řekla mluvčí Novy Veronika Šmítková.

Anketa

Šli byste na oscarový film Once do kina?
Ano
64,1 %
Ne, raději si to nelegálně stáhnu
15,7 %
Ne, počkám na televizi
20,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4137 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Markéta Irglová má Oscara

V noci na pondělí byly v kalifornském Los Angeles uděleny nejslavnější filmové ceny světa. Jako první česká zpěvačka v historii dostala Oscara Markéta Irglová...

Výběr článků

Načítám