Hlavní obsah

Oscarové tajemství střeží účetní

Výsledky nadcházejících Oscarů znají už v tuto chvíli dva nenápadní muži. Účetní firmy PricewaterhouseCoopers (pracuje pro americkou Akademii filmových umění a věd už 71. rok) sčítají hlasy 5808 akademiků a do zapečetěných obálek vkládají jména držitelů Oscarů. V některých ročnících byl souboj tak těsný, že vítěze od poraženého dělil jediný hlas, snad i proto je tím největším tajemstvím, které nesmějí nikdy, nikdy vyzradit, jaké bylo další pořadí.

Foto: HZS Zlínského kraje

Vrak osobního auta po nehodě.

Článek

Hlasovací lístky, jimiž se vybírá vítěz ve 24 kategoriích, zpracovávají podle požadavku akademie ručně. "Žádná z informací není v počítači, odkud by mohla být kdykoli nenápadně odcizená nebo změněná," vysvětluje ředitel firmy Bruce Davis.

Účetní sčítají hlasy tři dny v místnosti bez oken na utajeném místě. Svou práci musejí dokončit do pátečního večera před nedělním slavnostním vyhlašováním. Vyhotoví vždy dvě sady obálek s výsledky, které pak v doprovodu policistů ve smokingu odvezou každý jinou cestou do sálu, kde se Oscary rozdávají. Pro jistotu se jména vítězů naučí i nazpaměť. Při oscarové show v Kodak Theatre pak stojí v zákulisí a podávají obálky do rukou celebritám odcházejícím na scénu vyhlásit výsledky.

Ani na chvíli se během tříhodinového programu nesmějí vzdálit, a to ani na záchod. Před večerem i v jeho průběhu proto raději nic nepijí. "Můj nejsilnější pocit při Oscarech je vždy žízeň," říká Grag Garrison, ale hned dodává: "Potom ale zajdeme na Guvernérský bál a tam to napravíme."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám