Hlavní obsah

Oratorium Jiřího Pavlici odvysílá na Nový rok ČT

Právo, Novinky, ČTK, zaj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČR

Oratorium smíru primáše souboru Hradišťan Jiřího Pavlici bude mít premiéru při Novoroční ekumenické slavnosti v Praze. Z evangelického kostela U Salvátora bude program přenášet od 16:15 Česká televize na programu ČT 1. Oratorium je vázáno k bohoslužebným textům, ale není psáno přímo pro liturgii.

Foto: Persum

Kamila Nývltová a Sam Dolce

Článek

"Jiří Pavlica má charisma, jeho hudba má vnitřní jednotu a zřetelný rukopis," řekl dirigent Tomáš Hanus, který dílo studuje a uvede.

Libreto se opírá o Proglas, tedy o staroslověnskou veršovanou předmluvu k evangeliu a o různá vyznání víry. "Ve skladbě jsou zastoupeny hlavní proudy křesťanství, které se vytvořily," dodal dirigent a řekl. "V hudbě zazní i lidová ,notéčka', ale nejenom ona."

Pod Hanusovou taktovkou bude účinkovat Pražská komorní filharmonie, Kühnův smíšený sbor a čtyři sólisté včetně Evy Dřízgové.

Pavlicova kompozice je už také zařazena do programu červnového mezinárodního festivalu Smetanova Litomyšl, a to v jednom večeru vedle Requiem, které před lety napsal muzikálový král Andrew Lloyd Webber.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám