Hlavní obsah

Ondříček při natáčení Zátopka vdal Issovou za Neužila

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kostel sv. Antonína v Praze na Strossmayerově náměstí. Je čtvrtek odpoledne a slunce svítí na špalír, který nadšeným máváním, stisky rukou a doslova ohlušujícím řevem vítá novomanžele Zátopkovy, kteří právě vycházejí z kostelních vrat.

Foto: Petr Horník, Právo

Natáčení filmu Zátopek. Na snímku herci Václav Neužil a Martha Issová.

Článek

Oba dva - Emil v podání Václava Neužila a Dana, kterou ve filmu Davida Ondříčka Zátopek hraje Martha Issová - se smějí, přijímají gratulace a probíhají „cílovou páskou“.

„Jaké to je, vdávat vlastní ženu?“ ptám se Ondříčka a ten skoro překvapeně odpovídá: „No to mě vlastně ani nenapadlo, tuhle souvislost ani nevnímám,“ usmívá se a pak dodává: „Je to dobré, aspoň vidím, jak jednou bude Martha na svatbě vypadat. Ty šaty jí sluší a když tak jí uděláme bránu z oštěpů,“ dívá se se zalíbením na svou životní partnerku Issovou a připouští, že je možná natáčená svatba bude inspirovat k té vlastní.

Film Davida Ondříčka Zátopek vstupuje do hlavní části natáčení

Kultura

Ostatně jejich dcerce Františce, která jde své skutečné mámě před kamerou za družičku, a právě teď sedí na stoličce vedle táty, se svatební veselí viditelně líbí. „Volám a hážu na ně rejži,“ popisuje spokojeně svou filmovou roli.

Před další klapkou si Martha zavazuje svatební střevíček a se svým typickým nakažlivým smíchem říká: „Je to srandovní: beru si Vaška Neužila, Fanynka mi jde za družičku a Ondříček to celé režíruje.“

K dosavadnímu natáčení říká, že ji baví a těší tak, až ji to trochu děsí. A režisér její slova potvrzuje: „Máme za sebou už asi 30 natáčecích dní a hodně mě to baví, více než únavu cítím, jak se mi bude stýskat.“

Foto: Petr Horník, Právo

Natáčení filmu Zátopek. Na snímku herci Martha Issová, Václav Neužil, kameraman Štěpán Kučera, režisér David Ondříček.

Nejnáročnější běžecké scény mají tvůrci a herci už za sebou, ty se točily na brněnském stadiónu Za Lužánkami. „Měl jsem velké obavy, aby se něco nestalo a ono se také stalo. Jednou jsem řekl profesionálním běžcům, ať vystartují naplno a oni po deseti metrech srazili Vaška k zemi a jeli jsme do nemocnice. Musel dostat antibiotika, jak byl odřený a oni mu jen se smíchem říkali: ´Vítáme tě mezi námi, takhle vypadáme všichni´. My jsme z toho takovou legraci neměli...

Teď už nás čekají spíše ateliérové a interiérové scény, a ty by tak náročné být neměly. Přijede australský herec, který hraje běžce Rona Clarka, ten zhubnul 12 kilo za měsíc, trénuje, běhá a je to opravdu skvělý člověk, moc se na to těším.“

Martha Issová a Václav Neužil jsou atleti ve filmu o Zátopkovi

Kultura

Marthiny krásné šaty vypadají, jako by právě vypadly ze staré skříně a kostýmní návrhářka Kateřina Štefková to potvrzuje: „Dělali jsme výkupy dobových šatů a lidé si právě ty svatební nejvíc schovávají. Měli jsme tedy na výběr z dost velkého množství šatů a vycházeli jsme samozřejmě z fotek paní Zátopkové. Měla dokonce na svatbě velmi podobný klobouček, jako má teď Martha.“ A výkonná producentka Daria Špačková potvrzuje, že stejně tak svatební kytice je vyrobená přesně podle vzoru té původní Dany Zátopkové.

Svatební obřad končí, tvůrci se i s celým štábem stěhují o kousek dál, do zahradní restaurace Výletná v Letenských sadech, kde bude hostina a oslava.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám