Hlavní obsah

Ondřej Škoch z Chinaski zhudebnil básně Suzanne Renaudové

Právo, Šárka Hellerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Baskytarista skupiny Chinaski Ondřej Škoch vydává v těchto dnech sólové album nazvané První sníh. Kolekce přináší devět zhudebněných básní francouzské básnířky Suzanne Renaudové, manželky básníka a grafika Bohuslava Reynka. Její verše přeložila Alice Škochová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Skupina Chinaski zleva: Ondřej Škoch, Michal Malátný, Otakar Petřina a František Táborský

Článek

Projekt vznikající bezmála čtyři roky navazuje na klasičtější album Nitky z roku 2003, které kromě zhudebněných překladů básní Renaudové obsahuje i zhudebněné básně Reynka.

Hudba na Prvním sněhu kráčí od intimních poloh blízkých šansonu přes spektrum etnických zvuků staré Indie až k elektro-jazzu. Atmosféra nahrávky se promítá i do vizuální podoby kolekce, podklady pro grafické zpracování obalu a bookletu tvoří grafiky malířky Jany Švábové.

Překládala Holana a Halase

Suzanne Renaudová se narodila roku 1889 Lyonu. V roce 1894 její rodina přesídlila do Grenoblu, kde se roku 1926 provdala za Bohuslava Reynka. Ten ji původně vyhledal, aby si vyžádal svolení k překladu jejích básní. Následujících deset let spolu žili střídavě v Grenoblu a českém Petrkově, jenž se pro ni stal po uzavření hranic nedobrovolným exilem.

Kromě vlastní tvorby se Renaudová věnovala překládání veršů svého muže i dalších českých básníků, mimo jiné Vladimíra Holana a Františka Halase.

Křest alba se uskuteční v neděli od 18 hodin v rámci koncertu ve Strašnickém divadle v Praze. Kromě autora hudby a kytaristy Ondřeje Škocha vystoupí hráč na dechové nástroje Štěpán Škoch, pianista Darek Král, zpěvačka Tereza Hálová a přední jazzoví hudebníci Jan Linhart na bicí a Petr Tichý na kontrabas.

Reklama

Související témata:

Související články

The Subways: Prahu nesmíme vynechat

V září vydalo britské trio The Subways své třetí album Money & Celebrity. V neděli vystoupí v pražském Lucerna Music Baru. Právu poskytl rozhovor zpěvák...

Výběr článků

Načítám