Hlavní obsah

ON-LINE CHAT: Expedice Altaj - Cimrman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Povědomí o fenoménu, jakým je beze sporu Jára Cimrman, neopadá, ba naopak. Expedice Altaj - Cimrman má připomenout, že Jára Cimrman na Altaji nejen byl, ale dokonce se tu, byť neúspěšně, pokusil realizovat svůj sen - totiž pokřtít v prvovýstupu zdejší horský velikán svým jménem.

Článek

Na on-line chatu Novinek jste mohli od 10 do 11 hodin zpovídat Václava Kotka, náčelníka expedice a Evžena Harta, revizora a zároveň zástupce Nadace Charty 77.

Jim a dalším spřízněným duším se po intenzivním pátráním totiž podařilo zjistit, že hora tyčící se do výšky 3610 metrů nebyla dosud zdolána. Expedice tak učiní za domnělého českého génia Cimrmana. Při dosažení vrcholu pojmenují altajského velikána jako Horu Járy Cimrmana.

Již 1. března odstartovala sbírka "Národ tobě, Járo Cimrmane". Ta má shromáždit prostředky na odvážnou výpravu. Spoluorganizátorem je také Nadace Charty 77 a celý projekt má i charitativní stránku. 

Je možné, že se vybere o hodně více, než výprava bude stát, a peníze pak budou převedeny na konto projektu Dům čtyř múz, který je jakýmsi penzionem pro staré či vážně nemocné umělce v těžké životní situaci. Zatím se podařilo vybrat přes 400 tisíc korun.

Výprava začne 5. srpna, od té doby bude Vojta Kotek a jeho kamarádi vše zaznamenávat. Posléze z materiálů vytvoří dva filmové dokumenty.

Na horu chce lézt i Ladislav Smoljak, Zdeněk Svěrák se rozhodl výpravě jen fandit z domova.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám