Hlavní obsah

Obrazy Antonína Gavlase levitují mezi realitou a snem

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obrazy všestranného výtvarníka Antonína Gavlase jsou až do poloviny června k vidění ve Slezskoostravské galerii, která se nachází v sousedství Sýkorova mostu v budově nedaleké radnice.

Foto: Aleš Honus, Právo

Antonín Gavlas mezi svými díly ve Slezskoostravské galerii během návštěvy žáků základní školy.

Článek

Expozice nazvaná Levitace prezentuje asi šest desítek děl, z nichž velká část vznikla v uplynulých dvou letech. Několik místností galerie tak zaplnily akryly, smalty, fotomontáže i díla vzniklá prastarou a náročnou metodou vypalované voskové malby - tzv. enkaustiky, která je jednou z autorových oblíbených technik.

Umění má člověka povznášet, nikoliv ho srážet k zemi.
Antonín Gavlas

Jeden z nejuznávanějších ostravských výtvarníků dal své nové výstavě název Levitace. „Moje obrazy představují světelné průniky do reality a nadreality. Je to jakási levitace mezi skutečností a snem,“ říká autor. Návštěvníky, kteří se s jeho tvorbou dříve nesetkali, možná překvapí optimismus, jenž z jeho obrazů doslova září.

V dílech promlouvají palety jasných barev, motivy lidských postav i vesmírné prvky. Především v nich ale dominuje umělcova fascinace světlem, kterou jsou prostoupena všechna jeho díla.

„Souvisí to s mým životním názorem. Vždyť jsme neustále obklopeni temnými a špatnými věcmi i katastrofami, které se na nás valí ze všech stran, ze všech médií. Světlo v mých obrazech lze chápat jako symbol dobra, krásy a optimismu,“ řekl Gavlas.

Myslel si, že bude velký surrealista

„Když mi bylo dvacet let, myslel jsem si, že ze mne bude velký surrealista. Z toho už jsem ale dávno vyrostl. Je mi skoro šedesát a jsem stále více přesvědčen o tom, že umění má člověka povznášet, nikoliv ho srážet k zemi,“ řekl Gavlas.

Antonín Gavlas je novojičínským rodákem a za své dlouholeté působení v Ostravě si vybudoval pověst respektovaného výtvarníka. Od roku 1995 je předsedou výtvarné skupiny In Signum a organizátorem sochařského bienále v Plesné u Ostravy.

Během svého života uspořádal 55 samostatných výstav a účastnil se asi 170 kolektivních výstav nejen v České republice, ale například v Anglii, Belgii, Německu, Švýcarsku, Maďarsku, Japonsku, USA či v Mexiku.

Výstava Levitace ve Slezskoostravské galerii potrvá ještě do 17. června.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám