Hlavní obsah

Obraz malířky Toyen vydražen za téměř tři milióny korun

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nabitý sál pražského Žofína sledoval v neděli velkou aukční bitvu o obraz Oáza od české surrealistické malířky Marie Čermínové zvané Toyen. Cena začínala na 1,6 miliónu a velmi rychle se vyšplhala na konečných 2,95 miliónu korun.

Foto: hrad Křivoklát
Článek

O malbu se popralo několik kupců přímo na sále a zájemci, kteří dražili po telefonu. Kupující, který zatím zůstal v anonymitě, musí k ceně ještě zaplatit provizi pro aukční síň Antikva Nova Kodl, a to ve výši 14 procent, což je přes 400 tisíc korun plus 19 procent DPH.

Obraz Oáza se po 64 letech objevil na aukci

Oáza - takřka metrová práce Toyen z roku 1929 - byla před válkou dvakrát vystavena a třikrát publikována, ale pak se po ní slehla zem. A až nyní se po dlouhých 64 letech objevila na aukci. "Je to velké překvapení. Skutečný uměleckohistorický objev", řekl Právu Karel Srp, autor monografie a velké výstavy Toyen.

Cena zdaleka není rekordní

Cena je zasloužená, nikoliv však rekordní. Zatím nejvyšší sumu za dílo Toyen přinesla pařížská aukce Bretonovy pozůstalosti v roce 2003 - malba Přeji vám dobrého zdraví z roku 1943 se tu prodala za 170 tisíc eur (v aktuálním kurzu 5,45 miliónu Kč). Dosavadní nejvyšší suma za Toyen na české trhu padla v prosinci 2002 v Praze, když firma Antikva Nova Kodl prodala její Růžový spektr za tři milióny sto padesát tisíc korun (ceny jsou uvedeny bez aukčních příplatků).

O zátiší Emila Filly nikdo neprojevil zájem

Ozdobou nedělního Aukčního dne v pražském paláci Žofín se mělo stát i zátiší Emila Filly nabízené za 4,5 miliónu korun, ale nikdo z početných přítomných o něj neprojevil zájem.

Reklama

Související témata:

Související články

O víkendu se draží Filla, Šíma a Toyen

Tradiční Aukční den pořádají na pražském Žofíně pořádají v neděli galerie Antikva Nova Kodl a aukční síň Vltavín. V nabídce jsou výtvarná díla v celkové...

Výběr článků

Načítám