Hlavní obsah

Objevené válečné nahrávky Voskovce a Wericha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Deset unikátních nahrávek z rozhlasových vysílání Jiřího Voskovce a Jana Wericha z doby jejich amerického válečného exilu, pocházejících ze soukromé sbírky Stanislava Trska, nabízí vinylová deska s názvem V+W: Heydrich, nic než Heydrich. Vychází z pořadu Invitation to Sabotage (Pozvánka na sabotáž) z 11. června 1946. Do protektorátu byl pořad vysílán britskou BBC v rámci programu pro Československo 5. září 1942.

Foto: Filip Šír

Vinylová deska V+W Heydrich, nic než Heydrich

Článek

Hned 28. května 1942, den po útoku na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, nahráli Voskovec a Werich v supermoderním studiu Brinckerhoff Studios v New Yorku půlminutový skeč komentující tuto událost. Svědčí to o tom, že informační zázemí obou komiků bylo velmi kvalitní.

Neméně záslužným počinem je cédéčko Blaničtí rytíři, kdy desítku válečných písní Voskovce a Wericha na dřívější melodie Jaroslava Ježka nahrál Orchestr Ježkovy stopy, připomínající živými vystoupeními nesmrtelnou hudbu a stále aktuální texty Osvobozeného divadla. Píseň Blaničtí rytíři na původní hudbu z roku 1934 ze hry Osel a stín nazpívali Voskovec a Werich za pobytu v Hollywoodu 29. srpna 1941 a BBC vše vysílala do vlasti v průběhu listopadu 1941.

Však o tom vypovídá obsáhlý booklet s texty válečných písní, který s řadou neznámých informací o spolupracovnících Voskovce a Wericha připravili Filip Šír a Martin Mejzr. Být jmenováni si z orchestru zasluhují minimálně umělecký vedoucí a trombonista Jakub Žídek, kapelník a hráč na trubku Karel Mužátko či kontrabasista Lukáš Jadrníček.

Zvláštní pozornost si zasluhuje píseň V for Victory Song s textem: „Na vrata, na zdi, na věže, na komíny napište V, velké V… Vítězné V volá, že vyhrajem.“ Oba bojovníci proti fašismu ji napsali v srpnu 1941 v Hollywoodu a Ježek její hudbu složil na dálku z New Yorku.

Reklama

Výběr článků

Načítám