Hlavní obsah

O Ztroskotání ve snu malířky Toyen neměl nikdo zájem

– Praha

Obraz malířky Toyen nazvaný Ztroskotání ve snu se na sobotní aukci v Praze neprodal. Vyvolávací cena činila 16 miliónů korun, v sále ani na telefonu ale o dražený obraz nikdo neprojevil zájem.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Surrealistický obraz od malířky Toyen Ztroskotání ve snu na sobotní aukci.

Článek

V krátké době to bylo již druhé dílo Toyen prodávané za vysokou cenu. Před měsícem ovšem obraz s názvem Spící našel nového majitele, jenž za něj zaplatil 20 miliónů korun. Ztroskotání ve snu tak zůstává současnému majiteli.

Aukční rekord drží od října 2007 František Kupka se svým dílem Élevation (Výšky) IV, které se prodalo za 22,1 miliónu korun, s aukční přirážkou za něj kupec zaplatil 23,2 miliónu. Jen těsně za tímto obrazem je další Kupkovo dílo, obraz Zhroucené vertikály, které se před měsícem prodaly za 22 milióny. U něj však byla aukční přirážka vyšší a sběratel za něj musel dát 26 miliónů.

Obraz Ztroskotání ve snu pochází z roku 1934, byl jen třikrát vystaven a dlouho byl v soukromé sbírce. Malba připomíná oblíbený motiv slavné české surrealistické malířky, a to rozpadající se lidské tělo. Ztroskotání ve snu je podle historika umění Karla Srpa významným dílem v kontextu celé malířčiny tvorby.

Reklama

Výběr článků

Načítám