Hlavní obsah

O době, kdy si kluci a holky vyměňovali šaty

Novinky, Jan Šída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský autor Dave Thompson (napsal biografie Sweet, Deep Purple či Davida Bowieho) se věnuje ve své knize Děti revoluce jedné pětiletce hudebního stylu zvaného glam rock. Stylu, který je spojen především s rockovou pompézností, nabubřelostí, ale také s nadsázkou, vyzývavou sexualitou a laciným pozlátkem. Je to prostě čas, o kterém autor se suchým humorem mluví jako o době, kdy se kouřil hašiš a kluci si s holkama vyměňovali šaty. Právě takováto nadsázka je literární živou vodou knihy a dělá z ní vcelku čtivé dílo.

Foto: Volvox Globator

Dave Thompson: Děti revoluce, Historie glam rocku 1970-1975

Článek

Bylo to nutné, protože rozsah přesahující sedm set stran klade u čtenáře opravdu velký nárok na jeho trpělivost a pozornost. A legendy o tom, jak skupina Slade vyzývala fanynky, aby si sundaly kalhotky, jak Garyho Glittera pro jeho otylost nazývali kritici michelinovským panáčkem či jak si Marc Bolan pod vlivem drogy chtěl sníst svou ruku, jsou příběhy, které i čtenáře, jenž není znalcem scény, vtáhnou do děje.

Ačkoli knihu překládala čtveřice (Pavel Sojka, Michael Kyselka, Daniela Orlando a Zuzana Krulichová), podařilo se uchovat jazykovou celistvost. Občas sice některá věta nedává v češtině ten správný smysl, někde došlo i k faktické chybě (záměna bubeníka The Beatles Petea Besta za fotbalistu George Besta), nicméně celkově se z textu neztratila lehkost ani nadsázka.

Výrazným negativem je, že veškeré obrázky jsou černobílé a vypadají trochu jako reklamní letáky. Chybí velké barevné fotografie zainteresovaných interpretů. Vždyť i sám autor vyzdvihuje fakt, jak zrod barevného televizního vysílání této scéně výrazně pomohl. Hudební subkultury ale nemají pevné hranice a rozlévají se do mnoha dalších řečišť. Koneckonců tato rozsáhlá a velkolepě pojatá kniha výše uvedený fakt dokládá více než dobře.

Celkové hodnocení 70 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám