Hlavní obsah

Nový ředitel Janáčkovy filharmonie: Budeme moravským orchestrem č. 1

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nového ředitele bude mít od příští sezóny Janáčkova filharmonie Ostrava. Rada města do této funkce na návrh výběrové komise v pátek jmenovala třicetiletého Jana Žemlu, který doposud působil jako programový manažer Filharmonie Brno.

Foto: Aleš Honus, Právo

Nový ředitel Janáčkovy filharmonie Ostrava Jan Žemla

Článek

Bývalého ředitele Petera Krajniaka odvolali ostravští radní loni v listopadu. Tímto krokem reagovali na dlouhodobé problémy ve filharmonii. Jako důvod radní uvedli ztrátu sponzorů, špatné výsledky hospodaření, snižující se počet návštěvníků, žádná výhledová turné a podobně.

Odvolání Krajniaka tehdy přišlo několik dní poté, co ředitel dal výpověď dosavadnímu šéfdirigentovi Theodoru Kucharovi. Janáčkova filharmonie tak téměř po celou sezónu byla nejen bez ředitele, ale i bez šéfdirigenta. Dočasným zastupováním byl pověřen Jan Hališka.

Chce pozvednout uměleckou úroveň

Nový ředitel by se rád zasadil o pozvednutí umělecké úrovně orchestru, nového šéfdirigenta by rád vybral do konce příští sezóny.

„Janáčkova filharmonie má velký umělecký potenciál. Chtěl bych, aby se stala moravským orchestrem číslo 1 a Janáčkovským orchestrem číslo 1 v rámci celé Evropy, a to hlavně proto, že Janáček pochází z tohoto kraje a nese právě jeho jméno,“ uvedl nový ředitel krátce po svém jmenování.

Nový ředitel Janáčkovy filharmonie Ostrava Jan Žemla se narodil 6. srpna 1981 v Brně a žije v Drnovicích u Lysic na jihu Moravy. Po absolvování Gymnázia v Boskovicích navštěvoval Konzervatoř v Brně, kde maturoval a absolvoval nástavbové studium. V roce 2009 získal na Masarykově univerzitě v Brně v oboru hudební věda titul magistra, nyní pokračuje na této univerzitě v doktorském programu.

V současné době působí nejenom ve Filharmonii Brno, ale je rovněž členem dramaturgické rady MHF Janáček Brno, pedagogem Masarykovy univerzity v Brně a členem umělecké rady a dramaturgem festivalu Moravský podzim MHF Brno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám