Hlavní obsah

Nový Borat ukáže, jak je Kazachstán moderní

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kazachstán ještě pořád nestrávil čtyři roky starou komedii Borat, která vyvolala skandál v nejvyšších politických kruzích. Důkazem je i to, že kazašský režisér Erkin Rakyšev nyní uvedl vlastního Borata, který ukazuje, jak je Kazachstán "moderní" země.

Foto: ČTK

Britský komik Sacha Baron Cohen známý též jako Borat

Článek

Film má vylepšit pověst země, která Borata cítí dodnes jako strašnou potupu. Britský komik Sacha Baron Cohen hrál v původním filmu kazašského novináře na cestě po Americe a svou postavu pojal jako zaostalého primitiva se směšnou vizáží.

V roce 2006 to vyvolalo poprask, prezident Kazachstánu opakovaně protestoval a prý hledal podporu i u tehdejšího amerického prezidenta George Bushe. Film Borat je v asijské zemi dodnes zakázán.

Režisér Erkin Rakyšev se domnívá, že film nebyl vtipný, a proto natočil vlastní  pokračování.

"Každý Kazach, který cestuje na západ, se cítí nepříjemně, když má říct, odkud je," postěžoval si Rakyšev pro BBC, "lidé na západě si zemi spojují s filmem Borat."

Bush v blázinci

V jeho filmu jede americký novinář John do Kazachstánu a hledá zaostalou Boratovu vesnici, ale najde moderní město. Vzpomene si na Boratova duševně nemocného bratra Bila, který pobývá v blázinci s Georgem Bushem a Usámou bin Ládinem, a ten ho pak provází po zemi.

"Když Borat natočil svůj film, náš národ to urazilo," říká Rakyšev. "Přehnal to, možná chtěl být jen vtipný, ale ponížil nás a urazil. Srovnávali nás se zvířaty, ukazovali jako barbary a divochy."

"Říkáte, že všichni pochopili, že šlo o vtip, ale to si nemyslím, protože většina lidí věří tomu, co vidí a slyší," vysvětluje režisér, který prý při natáčení svého Borata bral v úvahu západního diváka.

"Chceme, aby západní divák lépe pochopil, jaký je skutečný Kazachstán."

Vláda středoasijské země před třemi roky založila zvláštní úřad, Kazašský informační servis, aby napravila škody, které prý napáchal film Borat.

Reklama

Výběr článků

Načítám