Hlavní obsah

Nové knihy - 41. týden

Z knižních novinek tohoto týdne vám doporučujeme román prozaika a básníka Jáchyma Topola Kloktat Dehet, potom druhý díl fantasy trilogie Denní hlídka nebo faktografický román Toma Clancyho K boji připraven.

Článek

Sergej Lukjaněnko, Vladimír Vasiljev: Denní hlídka

Druhý díl fantasy trilogie Sergeje Lukaněnka, jemuž přinesla světovou popularitu zfilmovaná první část Noční hlídka (a točí se i právě vycházející Denní hlídka a Šerá hlídka), pokračuje v líčení konfliktů mezi silami Světla a Tmy.

Znovu se setkáváme s oběma hlavními protihráči - Geserem a Zavulonem - i s jejich družinami. Do tohoto boje zasahuje Inkvizice, jejímž úkolem je střežit křehkou rovnováhu. Se světlým mágem Igorem se dostáváme před její tribunál, sídlící ve starobylém domě na Vyšehradě v Praze...

Triton/Argo, překlad Libor Dvořák, 448 str., 298 Kč

Jáchym Topol: Kloktat dehet

Básník a prozaik Jáchym Topol, autor románů Sestra, Anděl a Noční práce, v novém románu účtuje s traumatem osmašedesátého roku metodou brutální grotesky, která vyústí v rozpoutání třetí světové války v české kotlině. Jeho hrdinům chybí heroismus, o to víc oplývají malicherností, rasismem a nedostatkem vyšších ideálů.

Prostřednictvím dětského vypravěče jsou zde zachyceny mezilidské vztahy bez jakéhokoli soucitu. Sledujeme pokřivené vlastenectví s mnoha neblahými vedlejšími dopady. Autora zajímá ponížené dětství, sourozenecká oddanost a válka v jakékoli podobě. Zobrazuje lidi jako hračky někoho jiného, aniž by přitom tušili, že jsou nástrojem k dosažení cizích cílů.

Torst, 284 str., 299 Kč

Anna Blundy: Špatné a ještě lepší zprávy

Na pozadí izraelsko-palestinského konfliktu román Špatné a ještě lepší zprávy poprvé ukazuje svět zahraničních dopisovatelů takový, jaký opravdu je. Faith Zanettiová neodjela do Izraele z žádného altruismu, ale protože ji tam poslal šéf zahraniční rubriky. A ona to zbožňuje. Ale veškerý novinářský odstup vezme za své, když Faith najde mrtvolu své nejlepší přítelkyně Šiv v hotelovém pokoji. S bývalým milencem Edenem Jonesem a starým přítelem, fotografem Donem McCaughreanem po boku se vrhá do vyšetřování, které ji zavede do světa temnějšího než cokoliv, co do té doby poznala.

BBart, překlad Tomáš Jeník, 272 str., váz., 19 Kč

Tom Clancy: K boji připraven

Faktografický román mistra špionážních románů a duchovního otce Jacka Rayena, Toma Clancyho věrohodně popisuje osudy generála námořní pěchoty Tonyho Zinniho. Ten byl v letech 1997 až 2000 velitelem CENTCOM a v letech 2002 až 2003 zvláštním zmocněncem Colina Powella na Středním východě. Zvláštní mise plnil také v Turecku, Pákistánu, Keni, Rusku, Jemenu, Indonésii, na Filipínách a jinde. Široká je i paleta jeho předcházejících velitelských a štábních funkcí, zejména v rámci námořní pěchoty.

BBart, překlad: Jiří Gojda, 416 str., váz., 299 Kč

Antonia Fraser: Šest žen Jindřicha VIII.

Autorka se snaží nahlédnout za stereotypy, na základě řady dobových svědectví i jejich moderních výkladů se jí daří živě vykreslit charaktery jednotlivých Jindřichových chotí. Jejich osudy jsou nevyhnutelně spjaty i s králem samotným, a tak na stránkách knihy sledujeme postupný přerod krásného a galantního mladíka v obézního a neurvalého panovníka. Nesmírně poutavou formou se čtenář seznamuje s tudorovskou Anglií, okázalou nádherou královského dvora i jeho intrikami, s bojem o mezinárodní vliv, rozchodem s Římem a počátky protestantské reformace.

Domino, 496 str., váz, 349 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám