Hlavní obsah

Nové knihy - 30. týden

Z knižních novinek tohoto týdne vám doporučujeme titul Raymonda Chandlera Sbohem buď, lásko má, nebo dalšího představitele tvrdé školy Roberta B. Parkera s knihou Tajemství zvídavé slečny. Velkým hitem v Rusku se stal film Noční hlídka natočený podle románu Sergeje Lukjaněnka, který právě vychází.

Článek

Robert B. Parker: Tajemství zvídavé slečny

Další příběh soukromého detektiva v sukních Sunny Randallové Roberta B. Parkera, představitele americké detektivní drsné školy. Jednadvacetiletá Sarah Markhamová má podezření, že její rodiče nejsou její vlastní. Nemohou najít její rodný list, nevzpomínají si, ve které nemocnici se narodila, a odmítají jít na test DNA. Sarah se proto obrátí na soukromého detektiva v sukních - Sonyu "Sunny" Randallovou, aby našla její pravé rodiče. Sunny není zrovna tímto úkolem nadšená, přesto se rozhodne případ vzít. Během vyšetřování postupně přichází na to, že nejen Sarah dosud žila v nevědomosti...

BB art, překlad Veronika Matysová, váz., 264 str., 199 Kč

Raymond Chander: Sbohem buď, lásko má

Další z příběhů soukromého očka Phila Marlowa, asi nejznámější postavy drsné školy americké detektivky nás zavede do Los Angeles. Tentokrát Marlowe už pomalu chystá vzdát úplně rutinní případ, pak se ale octne ve správnou dobu na špatném místě a nechá se zatáhnout do vraždy, která vede k zlodějům šperků, jiné vraždě, věštkyni, dalším několika vraždám a ke korupci větší, než je průměrný hřbitov.

Albatros Plus, překlad Heda Kovályová, váz., 272 str.,  169 Kč

Sergej Lukjaněnko: Noční hlídka

První díl fantasy trilogie, která se proslavila nejen díky bravurnímu literárnímu ztvárnění, ale také díky stejnojmennému filmu. Romány zasazené do Moskvy 90. let popisují neustálý boj mezi silami Světla a Tmy. Na problematickou regulérnost tohoto zápasu dohlížejí protagonisté z Noční hlídky, reprezentující Světlo, a Denní hlídky, která naopak ochraňuje zájmy Tmy. Hrdiny těchto tří próz jsou Jiní - bývalí lidé, v nichž obě soupeřící strany rozpoznaly nadpřirozené schopnosti a snaží se je získat na svou stranu.

Argo, Triton, překlad Libor Dvořák, brož., 458 str., 298 Kč

Erich Maria Remarque: Cesta zpátky

Cesta zpátky volně navazuje na nejslavnější autorův román Na západní frontě klid, jenž se odehrává v prostředí první světové války. Vypráví o generaci chlapců, kteří v roce 1914 přímo ze školních lavic, s vlajícími prapory, nadšením a vojenskou hudbou táhli na jatka války, odkud se vrátili zničeni na duchu i na těle, přestože unikli smrtícím granátům. Mladí lidé, vychováni svými učiteli k tomu, že umírání na bojišti je svatou povinností a otázkou cti, poznali skutečnou tvář nesmyslné války, a pokud se z ní někteří vrátili, nedokázali zakotvit v novém životě, nechápali ho - příliš děsivé byly zážitky ze zákopů, příliš živé vzpomínky na padlé kamarády.

Ikar, váz., 256 str., 199 Kč

Peter Spiegelman: Černé mapy

Kulisou Spiegelmanova napínavé detektivky je prostředí takzvaného "úřednického zločinu". Hlavní hrdina John March se vzdá práce v prosperující rodinné obchodní bance a nastoupí na místo šerifova pomocníka v malém venkovském okrsku na severu státu New York. Během vyšetřování jednoho z případů umírá za tragických okolností jeho manželka. John se po třech letech vrací na Manhattan a ve snaze uniknout žalu a navzdory očekávání své bohaté rodiny se věnuje se práci soukromého detektiva pro advokátní firmu svého dávného přítele.

BBart, překlad: Jiřina Stárková, váz., 344 str., 199 Kč 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám