Hlavní obsah

Nové drama Clinta Eastwooda Tajemná řeka se vleče

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drama přátelství tří mužů, násilí, zrada a pomsta. Taková jsou témata nového filmu režiséra (a herce) Clinta Eastwooda Tajemná řeka. Natočil ho podle stejnojmenného románu Dennise Lehanea a poprvé ho představil v soutěži letošního canneského festivalu.

Foto: David Prošvic

Americký autobus s kandidáty ODS

Článek

V dětství brutálně přerušené přátelství Jimmyho (Sean Penn), Davea (Tim Robbins) a Seana (Kevin Bacon) vstupuje do druhého dějství: ač tehdy před léty osud zavál každého ze tří kamarádů jinam, kde každý šel vlastní, od druhých notně odlišnou cestou, znovu přichází situace, která je konfrontuje s minulostí, vnitřními démony i dávnými touhami.

V Bostonu je zavražděna Jimova milovaná dcera Katie. Jim příšerně trpí a pokud jde o nalezení vraha, nemá dost důvěry ani v přítele Seana, který je pověřen vyšetřováním. Dave přišel osudné noci domů v povážlivě zakrváceném stavu a není sto ho příliš uspokojivě vysvětlit.

Bohužel žádná detektivka

Hned od počátku je ovšem zřejmé, že nepůjde jen o běžné vyšetřování vraždy mladé dívky. V tomhle případu se bude rozkrývat velmi mnoho z minulosti, do nových souvislostí se dostanou věci pozapomenuté i násilně zasunuté až kamsi do podvědomí. Vztahy mezi jednotlivými aktéry této víc psychologické než kriminální zápletky nenapravitelně poznamenají příští životy jich samotných i dalších lidí, podivuhodnou roli sehraje náhoda, a ukáže se, jak velkým společným jmenovatelem mnohého je strach a nedůvěra.

Škoda, že se scenárista Brian Helgeland nedržel spíš toho napínavého detektivního příběhu, který nabízel natočit čistý kriminální žánr bez místy nadbytečných odboček. Té psychologie a apelů na společnost, která ponechává věci až příliš snadno běžet jejich vlastní cestou a neptá se po skutečné odpovědnosti ani pravdě, je v Tajemné řece víc než takový příběh unese, aniž by se tím stal rozvleklý. Dlouhé scény, v nichž duševní traumata ožívají ne jednou, ale v několika opakováních, časem začínají nudit tím víc, že se jen velmi zvolna a postupně přibližujeme k podivnému rozuzlení...

Výborní herci

Přesto je Tajemná řeka film, který stojí za vidění už kvůli herecké sestavě, která je v tomto případě opravdu hodně silná: vedle představitelů hlavních hrdinů Seana Penna, Kevina Bacona a Tima Robbinse, je tu ještě Laurence Fishburne jako Baconův parťák, Laura Linneyová a Marcia Gay Hardenová jako manželky dvou ze tří ústředních postav.

Vedle výborných výkonů všech hlavních herců, z nichž ani jeden svůj věhlas nestaví pouze na hvězdném prachu, ale na skutečné herecké práci, je tu i zdatná režie Clinta Eastwooda, který umí dát scénám napětí a společně s kameramanem Tomem Sternem vytvořil působivou atmosféru Bostonu. Města, které je v tomto režijním pojetí ne méně než dalším brilantním hercem.

Tajemná řeka, USA 2003

Režie: Clint Eastwood, Scénář: Brian Helgeland, Kamera: Tom Stern, Hrají: Sean Penn, Kevin Bacon a Tim Robbins, Laurence Fishburne Laura Linneyová, Marcia Gay Hardenovám a další.

Reklama

Související témata:

Související články

Clint Eastwood rozvířil stojaté vody festivalu

Režisér Clint Eastwood v pátek představil film Mystic River (Tajná řeka) a alespoň trochu jím rozvířil stojaté festivalové vody posledních dnů. V hlavních...

Výběr článků

Načítám