Hlavní obsah

Clint Eastwood rozvířil stojaté vody festivalu

Novinky, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CANNES

Režisér Clint Eastwood v pátek představil film Mystic River (Tajná řeka) a alespoň trochu jím rozvířil stojaté festivalové vody posledních dnů. V hlavních rolích dramatu, natočeného podle stejnojmenného románu Dennise Lehanea, přivítaly Cannes (poněkud již otrávené sérií slabých filmů a absencí hereckých hvězd) Seana Penna, Kevina Bacona a Tima Robbinse.

Článek

Jejich hereckými partnery jsou Laura Linneyová, Laurence Fishburne a Marcia Gay Harden. Silná sestava, jen co je pravda, Eastwood dokonce tvrdí, že ani nedoufal, že mu tak báječný tým podaří získat.

Drama je o přátelství tří mužů, brutálně přerušené před pětadvaceti lety. Každý z těch tří šel mezitím jinou cestou, ale znovu přichází situace, která je konfrontuje s vlastní minulostí, vnitřními démony i dávnými touhami. Tématem je násilí, zrada, pomsta.

"Ten příběh je fascinující a jako stvořený pro filmové plátno," řekl Eastwood, který se s předlohou setkal poprvé v krátké synopsi, uveřejněné na poslední strance časopisu. Zaujala ho natolik, že okamžitě přečetl celou knihu a koupil filmová práva.

"Postavy jsou skvěle napsané, důkladně propracované, celý děj je přesně zakotven v Bostonu, městě, které hraje ve filmu stejně velkou roli jako herci. Nikdy mě ani nenapadlo, že bych mohl točit jinde," řekl Eastwood.

Eastwood a Cannes

Clint Eastwood není v Cannes nováčkem - před pár lety tu společně s Catherine Deneuveovou předsedal mezinárodní porotě.Tentokrát je ale na opačné straně - Mystic River byl uveden jako jeden z posledních soutěžních příspěvků 56. mezinárodního filmového festivalu. Diváky i porotu, v níž Meg Ryanové, Stevenu Soderberghovi a dalším předsedá francouzský herec a režisér Patrice Chereau, čekají už jen tři filmy, včetně jednoho od Alexandra Sokurova, než v neděli večer vyhlásí Zlatou Palmu 2003 a další ceny.

Závěrečným filmem festivalu bude restaurovaná verze Chaplinovy Moderní doby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám