Hlavní obsah

Nova slaví jubileum s archivními pořady

Právo, Eva Zajíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Venku mrzne, ale Nova se snaží nažhavit diváky na únorovou oslavu desátých narozenin. Posílá na obrazovku jednu novambu za druhou - a mezi ně vkládá staré pořady, které ocenila jako nejlepší, které kdy měla. Neděle sestavila nejsledovanější televize téměř výhradně z archivů.

Foto: Zita Dvořáková

Plakát

Článek

"Bude to tak každý týden až do února," potvrdila výkonná ředitelka Novy Libuše Šmuclerová.

Podle stejného modelu bude pokračovat až do soboty 7. února, kdy chystá galavečer, i ve všední dny. Jen těch archivních kousků bude méně než o víkendech.

Zachytit typický přístup

Šéf publicistiky Radek John dohlédl na to, aby se ve střižně našly nejtypičtější reportáže z Občanského juda i cyklu Na vlastní oči. "Byly jich dohromady asi tři tisíce, jsme před zhroucením," postěžoval si. Některé reportáže jeho týmy dotočily, například Na vlastní oči tak díky tomu představí v lednu jako pětidílný speciál, který provede diváky uplynulým desetiletím.

"Začneme průřezem reportáží o tom, jak jsme bohatli. Němci si po válce řekli, že toho dosáhnou trpělivou prací, ale kdepak Češi," podotkl John a dodal, že jeho reportéři si vzpomněli i na to, kdo a jak nám vládl, vyrobili mapu českého zločinu a zajímali se o to, jak se v Čechách hledá štěstí.

Nova vzpomíná i na vlastní zábavné pořady, podle šéfa zábavy Ivana Rösslera jich dosud vyrobila neuvěřitelných dvaadvacet tisíc: "Zkusili jsme kdeco, mnohé samozřejmě už nevysíláme, protože neobstály. Točili jsme dokonce zábavu na ulici." Připomíná Rychlý prachyTajný závod, který rozvíjel na obrazovce dávnou recesistickou akci Jiřího Lábuse a Oldřicha Kaisera. Na obrazovku Nova vrátila dokonce i jejich improvizační pořad Ruská ruleta.

Oslavy s Železným

Na finální oslavy prý Nova pozvala i bývalého ředitele Vladimíra Železného. "Možná přijde, ale možná ne, opravdu nevíme," odráží dotazy jeho nástupce Petr Dvořák.

Velký zábavný pořad, kterým budou publikum provázet rok po roce nejvýznamnější osobnosti Novy a s nimi také hosté, kteří zazářili mimo televizi, se bude teprve točit. Železný je v zahraničí a na odpověď Nova stále čeká.

Co bude po galavečeru?

Televize se ohlíží intenzivně, v archivu pátrala nejméně půlroku, vyrábí sestřihy reportáží i zábavy, ale na obrazovce by to mělo být vidět pouze v lednu a pak by měl být s minulostí konec.

Jenže co se opravdu začne dít 9. února, kdy se novácký národ probudí po prohýřeném víkendu s galavečerem, zatím nechce nikdo ani naznačit. Spekulace o změnách programového schématu a nových formátech televize nevyvrací ani nepotvrzuje. "Kdepak, všechno řekneme až později," usmívá se výkonná ředitelka Libuše Šmuclerová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám