Hlavní obsah

Nová DVD - Vratné lahve, Most do země Terabithia i Tajnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento týden vycházejí na DVD dva české divácky úspěšné filmy - Vratné lahve rodinného tandemu Svěrákových a drama Tajnosti režisérky Alice Nellis. Mladší filmové fandy potěší fantasy Most do země Terabithia.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Vratné lahve

Nový film režiséra Jana Svěráka a scénáristy a představitele hlavní role Zdeňka Svěráka Vratné lahve se vrací k osvědčenému žánru hořké komedie. Režisér o filmu řekl: "Táta zapojil do příběhu osobní zkušenost s podzimem života a teď to funguje - je to osobní, pravdivé a je to smutnoveselé."

Hrdinou Vratných lahví je bývalý učitel Josef Tkaloun. Definitivně se rozhodl opustit žáky, ale rozhodně se nehodlá smířit s pozicí důchodce, trávícího čas na lavičce v parku. Tkaloun je plný aktivity, nápadů i chlapských tužeb a nemíní zestárnout v nečinnosti.

Navzdory nesouhlasu ženy Elišky, která se sarkastickým nadhledem komentuje všechny aktivity svého muže, Tkaloun přijímá brigádnické místo ve výkupu lahví menšího supermarketu. Malý prostor, kde se potkávají lahve s lahvemi a lidé s lidmi, je svébytným mikrosvětem, plným tragikomických osudů. Tkaloun dokáže být nejen jejich pozorovatelem...

Vratné lahve, Česko 2007, 100 min., režie: Jan Svěrák, hrají: Zdeněk Svěrák, Daniela Kolářová, Tatiana Vilhelmová, Jiří Macháček, Pavel Landovský, Jan Budař, Nela Boudová, Miroslav Táborský, Věra Tichánková, Jana Plodková, Martin Pechlát, Božidara Turzonovová, Jan Vlasák, Alena Vránová, Ondřej Vetchý, Eva Leinweberová, Ladislav Smoljak, Bořivoj Penc, Jaroslav Weigel, Jan Hraběta, Petr Brukner, Jan Kašpar, Pavel Vondruška, Danica Jurčová, Jiří Bábek...

Most do země Terabithia

Svět Terabithie - plný úžasných a záhadných stvoření, paláců a překrásných lesů - byl natočen podle světoznámé knihy Most do země Terabithia spisovatelky Katherine Patersonové.

Jess Aarons je outsiderem ve škole i doma. Celé léto trénoval, aby se stal ve škole tím nejrychlejším běžcem, ale jeho cíl je neočekávaně zmařen nově příchozí dívkou, Leslie Burkeovou, která soutěží jen v chlapeckých kategoriích a vyhrává. Navzdory jejich nepříjemnému seznámení se ti dva rychle stanou nejlepšími kamarády. Leslie ráda vypráví příběhy plné fantazie a kouzel. Jess je rád kreslí. Leslie otevře Jessovi nový svět představ a společně vytvoří utajenou zemi Terabithii, kouzelné místo, do kterého je možné vstoupit pouze přehoupnutím se na starém laně přes potok v lesích blízko jejich domova. Tam oba vládnou, bojují proti zlu a kují pikle proti školním rváčům. Díky přátelství s Leslie se Jess mění k lepšímu.

Bridge to Terabithia, USA 2007, 95 min., režie: Gabor Csupa, hrají: Josh Hutcherson, Anna Sophia Robbová, Zooey Deschanel, Robert Patrick...

Tajnosti

Psychologický film režisérky Alice Nellis láká již hereckým obsazením, v hlavních rolích se objeví přední česká zpěvačka a hudební experimentátorka Iva Bittová a Karel Roden.

Julie má všechno. Úspěšného a pohledného manžela, zdravou a chytrou dospívající dceru, práci překladatelky, oddaného milence a teď dokonce i nový, velký dům, kam se celá rodina právě přestěhovala. Ale pod tímto zdánlivě spokojeným a klidným povrchem se skrývá mnoho tajemství, která nebude možno skrývat donekonečna.

Julii se však nechce dělat zásadní rozhodnutí. Místo toho se vrhne do zcela nesmyslné mise. Když ráno ve zprávách zaslechne, že zemřela jazzová zpěvačka a klavíristka Nina Simone, kterou v mládí obdivovala, vzpomene si na dobu, kdy vše bylo jednoduché a kdy žádné hory tajností neexistovaly. Zcela iracionálně se přes protesty celé rodiny rozhodne koupit si piano, na nějž jako malá hrávala.

I když tím na první pohled od všech hlubokých problémů utíká, ukáže se, že tento jediný den, kdy opustí bezpečnou rutinu svého života a vydá se hledat vytoužený nástroj, převrátí její dosavadní život vzhůru nohama. A přesně tohle je někdy potřeba, aby člověk mohl začít znovu.

Tajnosti, ČR 2007, 97 min., režie: Alice Nellis, hrají: Iva Bittová, Karel Roden, Martha Issová, Ivan Franěk, Miloslav König, Anna Šišková, Sabina Remundová, Igor Chmela...

Mezi řádky

Hilary Swanková hraje v tomto poutavém příběhu o dětech ulice vychovaných v pouličních přestřelkách a s drsným postojem k životu učitelku, která jim chce dát, co potřebují nejvíce: jejich vlastní hlas. Odehrává se na chráněné půdě školy ohrožené násilím a rasovým napětím. 

Učitelka Erin Gruwelová musí bojovat s předsudky autorit, jestliže jí záleží na těchto studentech. Děti vypráví vlastní příběhy a poslouchají příběhy ostatních, skupina pravděpodobně "nevzdělatelných" teenagerů objeví sílu snášenlivosti, znovu získají své zničené životy a změní svůj svět.

Feedom Writers, USA 2007, 118 min., režie: Richard LaGravenese, hrají: Hilary Swanková, Patrick Dempsey, Scott Glenn, Imelda Staunton, April L. Hernandezová, Kristin Herreraová..

Žít a zemřít v L.A.

William L. Petersen a Willem Dafoe se utkávají ve smrtící hře kočky s myší v tomto akčním thrilleru od režiséra Francouzské spojky. Syrový příběh o korupci a mstě obsahuje i jednu z nejdivočejších automobilových honiček v historii filmu a naprosto šokující závěr.

Federální agent Richard Chance  má pár nevyřízených účtů a už je unaven hraním podle pravidel. Nedělá mu problémy vydírat krásné ženy, neuposlechnout příkazy nadřízených, ani řítit se šílenou rychlostí po přecpané dálnici v protisměru. On si totiž přísahal, že vraždícího padělatele sejme za pomoci jakýchkoliv prostředků. Ale v banku je stále víc. Nemůže agentova posedlost po odplatě jeho šanci na úspěch jednou provždy zničit?

To Live and Die in L.A., USA 1985., 111 min., režie: hrají: William Friedkin, hrají: William L. Petersen, Willem Dafoe, John Pankow, John Turturro, Dean Stockwell, Steve James, Robert Downey Sr., Jane Leeves, Gary Cole...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám