Hlavní obsah

Nová DVD - Dreamgirls, All That Jazz i Šumná města 2

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na DVD nosičích premiérově vychází například loňský filmový muzikálový hit Dreamgirls i dnes již klasický muzikál All That Jazz a také druhý díl dokumentárního cyklu Šumná města.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Dreamgirls

Jednoduchý a přitom neuvěřitelně silný je příběh oscarového muzikálu Dreamgirls scenáristy a režiséra Billa Condona, inspirovaný úspěchem skupiny Supremes.. Zachycuje trnitou cestu za slávou v podání dívčího tria Dreamettes, jejich vzestupy a pády, oběti, které musely svému snu přinést, a hlavně je plný skvělé hudby. Film vznikl podle stejnojmenného broadwayského muzikálu.

Curtis Taylor prodává auta, ale rád by prorazil v hudebním průmyslu - touží po vlastní nahrávací společnosti a písničkách, které budou hrát ta nejposlouchanější americká rádia. Na lokální pěvecké soutěži v Detroitu potkává tři dívky, jež by mu mohly ve splnění jeho snu pomoci. Deena je nadpozemsky krásná, Effie velmi talentovaná a Lorrell tvoří dokonalý spojovací článek. Brána k úspěchu se jim začne otevírat.

Dreamgirls, USA 2006, 130 min., české titulky, režie: Bill Condon, hrají: Beyoncé Knowlesová, Jamie Foxx, Eddie Murphy, Danny Glover, Jennifer Hudsonová...

All That Jazz

Vrcholné dílo Boba Fosseho, ohromující po stránce myšlenkové i choreografické, hudební a taneční, je tragikomickou autobiografií, podanou formou muzikálu. Film je felliniovskou vizí umělce posedlého prací a řítícího se do záhuby kvůli vražednému životnímu tempu. Hlavní postava příběhu s mrazivou přesvědčivostí předpověděla režisérovu vlastní smrt.

Průkopnické dílo, naznačující smysluplnou cestu za hranice konvenčnosti žánrů, je vizuálně neobyčejně přitažlivé. Závěrečná agonická pasáž je stylizovaná do velkolepého čísla, ve kterém se sejdou všichni umělcovi blízcí v podobě fantómů a je završená symbolickou záhrobní jízdou do náruče koketního Anděla smrti. 

All That Jazz, USA 1979, 118 min., režie: Bob Fosse, hrají: Roy Scheider, Jessica Langeová, Cliff Gorman, Max Wright, Irene Kaneová, Keith Gordon, John Lithgow, Sandahl Bergman, CCH Pounder, Wallace Shawn...

Šumná města 2

Původní dokumentární cyklus v produkci ČT se zabývá se architekturou českých měst, pod taktovkou scénáristy a režiséra Radovana Lipuse a především pak nesmrtelného architekta -sklepáka Davida Vávry. Právě rukopis Vávrova způsobu moderování činí z jinak zdánlivě chladného a nezáživného tématu zajímavou a v kontextu běžné dokumentární tvorby netradiční podívanou. Součástí projektu Šumných měst je i stejnojmenná nezisková organizace snažící se mapovat ohrožené památky. Cyklus je velmi ceněn mezi odborníky i oblíbila si jej široká veřejnost.

V druhém díle Šumných měst se tým podíval mimo jiné do  Hradce Králové, Divoké Orlice, Pardubic, Špindlerova Mlýna, Trutnova, Pelhřimova, Humpolce a Jihlavy.

Šumná města 2 , ČR, 296 min., režie: Radovan Lipus, hrají: David Vávra

Generace X

Černá komedie o životě v typickém americkém satelitním městečku, kde se každý stará sám o sebe a o nic jiného se nezajímá.

Příběh začíná v okamžiku, kdy Dean Stiffle najde mrtvé tělo svého přítele Troye. Ví, že nemá smysl nikomu nic říkat, protože by to stejně nikoho nezajímalo. Brzy se však ukáže, že Troy sebral peníze místním drogovým dealerům a ti jsou přesvědčeni, že Dean ví, kde jsou ukryty. Pokud jim skrýš neukáže, zabijí jeho mladšího bratra, kterého unesli.

The Chumscrubber, USA 2005, 103 min., režie: Arie Posin, hrají: Jamie Bell, Camilla Belleová, Justin Chatwin, Glenn Closeová, Rory Culkin...

Osudový dotek 2

Pokračování kultovního sci-fi, založeného na teorii efektu motýlích křídel, uvažuje o možnosti, jak by to vypadalo, kdyby bylo možné vrátit se do minulosti a opravit své chyby.

Mladík Nick Larson objeví způsob, jak cestovat časem, a vrací se do minulosti, aby napravil chyby své i svých přátel. Nebezpečný experiment se mu však vymkne z rukou, což vede k fatálním důsledkům.

The Butterfly Effect 2, USA 2006, 88 min., režie: John R. Leonetti, hrají: Eric Lively, Erica Duranceová, Dustin Milligan, Gina Holdenová, David Lewis...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám