Hlavní obsah

Nomen Nescio Černé a Vaňka v Ponci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Žižkovské divadlo Ponec uvádí od 13. do 15. ledna českou premiéru tanečního představení Nomen Nescio taneční skupiny Černá & Vaněk Dance. Základním tématem je zkoumání hranic mezi nutností a nesmyslností lží a existenciální hledání vlastní identity.

Článek

Tanečníky inspiroval román polské autorky Marie Nurowské Dopisy lásky, který pojednává o smrti, vině, oběti a dvojí identitě a také o lásce a strachu, který se stal podstatou bytí.

Taneční skupina Černá & Vaněk Dance vznikla v roce 1991 v Praze. Tehdy byli Eva Černá a Karel Vaněk členové Laterny Magiky. Na začátku devadesátých let slavili úspěch inscenacemi Malé modré nic nebo Více čí méně milostné tance. Poté našli angažmá v Mikuláštíkově Choreografickém divadle Freiburg.

Oba tanečníci vystudovali VUS UK a známou londýnskou taneční školu Contemporary Dance School. V Čechách vystupují většinou v rámci festivalu Tanec Praha. V prvním ročníku soutěže Ceny Sazky získali cenu diváku za představení ADÁÁHÁNÍ - Desert Blues.

Další zajímavá představení

Dva lednové dny budou patřit vystoupení Domino Dance Company. Choreografka Lenka Ottová nazvala představení Předkloněn vzad. Mělo by být o abnormalitě, šílenství, sexu, drobných úchylkách a podivnostech. Tak uvidíme.

Na konec měsíce je připraven večer hudebního a tanečního umění na zbojnické motivy z jihovýchodní Moravy s názvem Ej hora, hora. Vystoupí na něm Zuzana Lapčíková s cimbálovou kapelou, Emil Viklický a jazz trio, tanečníci ze souborů Břeclavan, Olšava, Včelaran a další.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám