Hlavní obsah

Nohavica zazpívá studentovi, který přišel ve Studénce o nohy

Právo, Aleš Honus
OSTRAVA

Obrovská vlna solidarity se vzedmula na Gymnáziu v Ostravě-Hrabůvce, jehož student Honza utrpěl při železniční nehodě ve Studénce vážné zranění a přišel o obě nohy. Rodiče spolužáků mu nejprve darovali přenosný počítač s připojením na internet a příští týden se uskuteční v Ostravě koncert, jehož výtěžek poslouží na vybudování bezbariérového přístupu do chlapcova domova.

Článek

Na koncertě zahrají studentské kapely a pozvání přijal i písničkář Jarek Nohavica, který zazpívá bez nároku na odměnu. „Spolu se studenty jsme uvažovali, jak Honzovi pomoci nejen po psychické stránce, ale i materiálně. Nakonec jsme se rozhodli uspořádat koncert a jsme rádi, jak velkoryse se k nám zachoval i pan Nohavica,“ řekl Honzův třídní učitel Vojtěch Vlček.

Honza spolu se svými kamarády cestoval 8. srpna na koncert do Prahy, když rychlík ve Studénce narazil do zříceného mostu. Sedm lidí přišlo o život, dalších 70 bylo zraněných. Mezi nimi i Honza, kterému museli lékaři amputovat obě nohy. „Byl na tom velmi špatně, dnes už je ale z toho nejhoršího venku. Je velmi statečný,“ tvrdí Vojtěch Vlček.

Dodal, že každý den za ním chodí několik spolužáků a kamarádů. „Několikrát se nás tam sešlo i patnáct až sedmnáct. Myslím, že je to pro něj velké povzbuzení,“ tvrdí učitel.

Benefiční koncert se uskuteční ve středu od 18 hodin v Domě kultury Akord v Ostravě-Zábřehu a kromě Jarka Nohavici na něm vystoupí také skupiny Hyperion a Hluční sousedé, Mirek Fojtík a studentská skupina Outsiders.

Kdo na koncert nepřijde, ale přesto by chtěl studentovi a jeho rodině pomoci, může posílat finanční dary na účet číslo 43-3032940287/0100, variabilní symbol 080808.

Sestříhaný záznam z benefičního večera si pak budou moci zájemci poslechnout v Českém rozhlase Ostrava. „Nad akcí jsme převzali záštitu a koncert nabídneme svým posluchačům o několik dní později,“ řekl zástupce rozhlasu Daniel Martínek. Dodal, že Jarek Nohavica bude na koncertu nejenom zpívat zadarmo, ale vzdá se také honoráře, který mu Český rozhlas proplatí za odvysílaný záznam z koncertu. „Domluvený honorář Jarek předá přímo na Honzovo konto,“ dodal Martínek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám