Hlavní obsah

No Name: fascinace životem

Novinky, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V blízkosti slovenských No Name je dobře. Popularita s nimi nezamávala, i když už dávno mohli nosit nosíky vzhůru k nebi. Když v loňském roce absolvovali v Čechách velké turné, manažeři je vzali na hůl a dodnes za koncerty nedostali ani korunu. Dokonce jim domů chodí faktury za nezaplacené účty v hotelech. Přesto si zachovali schovívavý nedhled.

Foto: PČR Jihlava
Článek

Možná jim ta nutnost vstoupila do života, neboť právě schovívavost a nadhled jsou klíčové znaky nového alba Slová do tmy. Vychází dva roky po předešlém Oslávme si život a pokud to všechno smotáme dohromady, je i ono parádní oslavou života.

Už jenom první pocit z něho. Klidné, pokorně plynoucí, prosté výrazných hitů. "Prvotní záměr byl nahrát dobrou desku. To, že je uvolněnější, přišlo později. Pouštěli jsme ji ještě před vydáním mnoha lidem a ani jeden názor nebyl negativní," tvrdí zpěvák Igor Timko.

Názor fanoušků před emisí alba je pro mnoho kapel klíčový. No Name to převzali od zahraničních vzorů, konkrétně od Suede. Vznikne tak prý pořadí prvních tří singlů, protože psychologové praví, že úvodní a druhý poslech je podvědomě zaměřen na hity.

Rukopis Košičanů zůstal nezměněn, mají charakteristický zvuk a jsou nezaměnitelní. V textech záběr rozšířili. Zpívají o biologických hodinách, posmrtném životě i interrupci. Nad tím vládne láska - nejnosnější téma No Name.

"Láska je možnost útěku někam," vysvětluje svůj pohled na ni zpěvák Timko. "Jinak je to strašně široký pojem, ale pro mě platí, že je to něco, na co si nelze sáhnout. Pokud člověku nedotluče srdce, měl by lásku hledat."

V závěrečné titulní skladbě Slová do tmy však najednou o smyslu lásky zapochybuje. Jako by chtěl odhalit její kříž a nutně sdělit, že bude-li láska součástí běžného života, nikoli od reality odtržená, získá pravý smysl.

"Sám život je krásný, dává nám strašně moc možností, jakou cestou se vydat. Umožňuje nám vátit se a začít znovu, stejně jako pokračovat donekonečna. Můžeme si dělat co chceme. Je fascinující," uzavírá Timko.

Na nové desce No Name ta fascinace je. Není to album na první poslech, ale pokud ho budete vnímat déle, nikdy nad ním nezlomíte hůl.

No Name: Slová do tmy, Universal Music, 44:00

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám