Hlavní obsah

Nikam nás nepozvali dvakrát, vzpomínají Black Sabbath na 60. léta

Novinky, Stanislav Dvořák

Ozzy Osbourne zavzpomínal pro magazín RollingStone na krušné začátky při příležitosti posledního turné skupiny Black Sabbath. Partičku podivínů v 60. letech kluby spíše odmítaly.

Foto: Profimedia.cz

Mladí Black Sabbath

Článek

„Jedna z nejlepších věcí, která mě hřeje u srdce, je, že Black Sabbath nevytvořil žádný bohatý obchodník v Londýně. Vzniklo to způsobem ‚já znám zpěváka, já znám kytaristu‘. Všichni jsme z okruhu tří mil, dali jsme se dohromady a jsme tu, už skoro padesát let na cestě a pořád ještě něco znamenáme,” řekl Osbourne.

Tony Iommi popsal, jak všichni žili v „depresivním Birminghamu” a jednou odpověděl na podivný inzerát v obchodě s hudbou. Stálo tam jen: Ozzy Zig Needs Gig. Ozzy tehdy vystupoval s Geezerem Butlerem ve skupině Rare Breed.

„Byli jsme trochu praštění, hráli jsme psychedelické věci, všichni jsme měli pomalované obličeje a dělali takovou stupidní psychedelickou show. Nikdy nás nepozvali dvakrát na stejné místo, takže myslím, že jsme byli zřejmě opravdu odpad,” vzpomíná Geezer Butler.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Black Sabbath

Pak založili skupinu Polka Tulk Blues Band, pojmenovanou podle pudru, který prý užívala Ozzyho matka. Chvíli měli i saxofon, ale moc to nefungovalo, tak se ho brzy zbavili. Ozzymu ale název začal připadat trapný a v září 1968 Bill Ward navrhl jméno Earth. Tehdy hráli pořád klasické blues s improvizacemi.

„Když jsme založili Earth, nebylo to žádný Chuck Berry. Bylo to spíše staré americké blues,” vzpomíná kytarista Iommi.

Skupinu to přestávalo bavit a začala pilovat vlastní materiál na první desku, který sice byl stále ovlivněn blues, ale už to byla progresivní hudba s nečekanými zvraty.

Děsivý sen

Geezer Butler popsal, že měl jednou v roce 1969 děsivý sen. Zdálo se mu, že u postele stálo něco velkého černého a zíralo to na něj. „Byl to přízrak. Trvalo to jen sekundu, ale vyděsilo mě to. Řekl jsem o tom Ozzymu, Tonymu a Billovi. Bylo to pěkně strašidelné.”

Právě tento zážitek zřejmě inspiroval Osbourna k ponurému začátku písně Black Sabbath, kde zpívá: „Co to přede mnou stojí?” Strašidelná skladba byla pojmenována podle hororu z roku 1963 s Borisem Karloffem.

„Jako dítě jsem míval takové podivné zážitky. Tohle byl jeden z posledních. Je to prostě divný fenomén, který se vám přihodí. A to bylo předtím, než jsem začal brát drogy,” dodal Butler.

V Praze Black Sabbath vystoupí 30. června 2016.

Reklama

Výběr článků

Načítám