Hlavní obsah

Nikam nás nepozvali dvakrát, vzpomínají Black Sabbath na 60. léta

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ozzy Osbourne zavzpomínal pro magazín RollingStone na krušné začátky při příležitosti posledního turné skupiny Black Sabbath. Partičku podivínů v 60. letech kluby spíše odmítaly.

Foto: Profimedia.cz

Mladí Black Sabbath

Článek

„Jedna z nejlepších věcí, která mě hřeje u srdce, je, že Black Sabbath nevytvořil žádný bohatý obchodník v Londýně. Vzniklo to způsobem ‚já znám zpěváka, já znám kytaristu‘. Všichni jsme z okruhu tří mil, dali jsme se dohromady a jsme tu, už skoro padesát let na cestě a pořád ještě něco znamenáme,” řekl Osbourne.

Tony Iommi popsal, jak všichni žili v „depresivním Birminghamu” a jednou odpověděl na podivný inzerát v obchodě s hudbou. Stálo tam jen: Ozzy Zig Needs Gig. Ozzy tehdy vystupoval s Geezerem Butlerem ve skupině Rare Breed.

„Byli jsme trochu praštění, hráli jsme psychedelické věci, všichni jsme měli pomalované obličeje a dělali takovou stupidní psychedelickou show. Nikdy nás nepozvali dvakrát na stejné místo, takže myslím, že jsme byli zřejmě opravdu odpad,” vzpomíná Geezer Butler.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Black Sabbath

Pak založili skupinu Polka Tulk Blues Band, pojmenovanou podle pudru, který prý užívala Ozzyho matka. Chvíli měli i saxofon, ale moc to nefungovalo, tak se ho brzy zbavili. Ozzymu ale název začal připadat trapný a v září 1968 Bill Ward navrhl jméno Earth. Tehdy hráli pořád klasické blues s improvizacemi.

„Když jsme založili Earth, nebylo to žádný Chuck Berry. Bylo to spíše staré americké blues,” vzpomíná kytarista Iommi.

Skupinu to přestávalo bavit a začala pilovat vlastní materiál na první desku, který sice byl stále ovlivněn blues, ale už to byla progresivní hudba s nečekanými zvraty.

Děsivý sen

Geezer Butler popsal, že měl jednou v roce 1969 děsivý sen. Zdálo se mu, že u postele stálo něco velkého černého a zíralo to na něj. „Byl to přízrak. Trvalo to jen sekundu, ale vyděsilo mě to. Řekl jsem o tom Ozzymu, Tonymu a Billovi. Bylo to pěkně strašidelné.”

Právě tento zážitek zřejmě inspiroval Osbourna k ponurému začátku písně Black Sabbath, kde zpívá: „Co to přede mnou stojí?” Strašidelná skladba byla pojmenována podle hororu z roku 1963 s Borisem Karloffem.

„Jako dítě jsem míval takové podivné zážitky. Tohle byl jeden z posledních. Je to prostě divný fenomén, který se vám přihodí. A to bylo předtím, než jsem začal brát drogy,” dodal Butler.

V Praze Black Sabbath vystoupí 30. června 2016.

Reklama

Výběr článků

Načítám