Hlavní obsah

Nejlepší novinářské snímky ukáže výstava Czech Press Photo

Na Staroměstské radnici v Praze začíná v pátek výstava nejlepších novinářských fotografií uplynulého roku, tak jak je vybrala mezinárodní porota. Soutěž Czech Press Photo 2012 vyhrál Milan Jaroš z Respektu se svým snímkem Rozloučení s Václavem Havlem. Fotografie zachycující dny po loňském skonu bývalého prezidenta se letos v soutěži objevovaly často.

Foto: Milan Jaroš / Repro ČTK

Černobílá fotografie zachycuje muže, který rozsvěcí svíčku na jednom z pietních míst, která po smrti Havla spontánně vznikla, na Václavském náměstí v Praze.

Článek

Kolekci nových snímků na radnici má i dvojice Alena Dvořáková a Viktor Fischer, kteří jsou loňskými držiteli jedné z cen - Grantu Prahy. Je dotována stejně jako hlavní cena Křišťálové oko odměnou 120 000 korun, městský grant slouží k ročnímu dokumentování proměn Prahy očima právě držitele tohoto ocenění.

Dvořáková s Fischerem se téměř rok věnovali zachycení fenoménu vody a její roli v životě obyvatel Prahy. Věnovali se především vodě jako živlu, který může městskému člověku přinést osvěžení a potěšení, Voda je ale také název jejich dlouhodobého projektu, v němž se věnovali třeba povodním v roce 2002, utrpení zvířat po katastrofách lodních tankerů, rybářům nebo otužilcům.

Vítězný snímek letošního ročníku je po delší době černobílý, zachycuje muže, jak rozsvěcí svíčku na jednom z pietních míst, která po smrti Havla spontánně vznikla, na Václavském náměstí v Praze. Snímky z událostí po loňské Havlově smrti se v soutěži opakovaly často. Fotografové stihli ale zachytit i nedávnou prohibici, události spojené za poslední rok s bývalým hejtmanem Davidem Rathem či olympijské hry.

Osmnáctého ročníku české žurnalistické fotografie se zúčastnilo 297 fotografů s celkovým počtem 3719 fotografií.

Reklama

Výběr článků

Načítám