Hlavní obsah

Nebe na zemi a nekonečno na dně

Právo, Jan Šída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Galerii města Kolína lze vidět do 12. června výstavu děl malíře Oldřicha Tichého nazvanou prostě Obrazy. Na autorových plátnech nenajdeme klasickou figurativní tvorbu nebo obvyklé přírodní motivy. Obé je sice včleněno do výsledných kompozic, ale s výrazným příklonem k abstraktnímu zobrazení s velkou akcentací expresivního rukopisu.

Foto: Jan Šída, Právo

Malíř Oldřich Tichý se zabývá odkrýváním skrytých významů a symbolů (Nekonečno na dně, 2011).

Článek

Většina vystavených prací má velký formát, takže je nutné hledět na ně z většího odstupu, aby bylo možné identifikovat nejen dominantní tvary, ale i drobné detaily, které tvůrce vždy rafinovaně vkládá do kompozice.

Jsou to mimo jiné propletené články řetězu poutající masivní hmotu (Kotva, 2018), dvě pera vetknutá do starého kořenu připomínající šamanskou masku (Starý Indián, 2021) nebo jemný drát s hřeby natažený v cestě letícímu hejnu (Ptáci a akrobaté, 2021).

Mezi esteticky nejvýraznější obrazy patří především Nebe na zemi (2019) a Nekonečno na dně (2011). V prvním případě vidíme obdélníkovou blankytnou výseč oblohy prosvítat skrze jakousi stěnu z propletených větví. Jako bychom leželi na posteli v chatrči z proutí a dívali se trhlinou vzhůru do mraků.

Druhé plátno pracuje s dominantním symbolem propletené křivky vytvářející ležatou osmičku evokující nekonečno. Tvar číslice připomíná anakondu stočenou do klubíčka a číhající na svou oběť. Nebo také potrubí plynovodu Nord Stream, kterým proudí v nekonečném toku zemní plyn. Někdo v tomto zauzleném klubku možná rozpozná mýtického červa olgoje chorchoje zahrabaného v neustále se přesýpajících písečných dunách mongolské poušti Gobi.

Tvorba Oldřicha Tichého pracuje s jemným odhalováním struktury věcí, které nás nenápadně obklopují. Mluví k nám často tichým šepotem skrytých významů a my si jich mnohdy vůbec nevšímáme. Od toho tady je však malíř, aby nám tento dialog pomocí svých obrazů zprostředkoval.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám