Hlavní obsah

Návrat potlačeného talentu Alice Springs

Novinky, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alice Springs se novinkou Život vrací po čtyřech letech tvůrčího ticha. Předtím vydala čtyři řadová alba a před dvěma lety k nim přidala ještě výběr toho nejlepšího. Byl to ale "zlatý padák", zpěvačka se jím rozžehnala s vydavatelskou společností Universal Music a usadila se u Sony Music/Bonton v domnění, že bude mít šanci důsledněji prosazovat svou tvůrčí potenci.

Foto: Martin Tlustý

Vodorovné vrstvy modrých kachlíků chrání před poškozením festovní dřevotřískové desky.

Článek

Nadechla se k tomu s kuráží - v textech odhalila své nejniternější pocity z minulých let, měsíců a týdnů. Přestože jsou místy jaksi neohrabané, sálá z nich upřímnost. Alice Springs se vyrovnává s bolestmi a útrapami zejména po rozhašených vztazích. Snaží se dobrat nějakého nadhledu, což se jí sice nepříliš daří (křečovitá Poslušnej pejsek), nicméně už jenom fakt, že se o to pokouší, její "jazyk" odlehčuje.

Materiál a nikoli umělecký tvar

Pod dohledem zkušeného producenta a hudebníka Yardy Helešice (jinak kytaristy Support Lesbiens) nachystala po hudební stránce průměrnou porci popového guláše se všemi jeho nešvary posledních let. Přestože se pod jeho realizaci ve velké míře podepsaly zvuky živě ovládaných hudebních nástrojů, je strnulý a chybí mu živelný tepot. Vykazuje známky materiálu, k němuž se přistupovalo jako k práci, nikoli jako k uměleckému tvaru, už vůbec ne duchovnímu.

Potřebná sterilita

Tento nedostatek nahrazují tvůrci snahou náladu písniček v rámci studiových možností proměnit. Při dobrém souznění s procítěným projevem Alice Springs se pouze takhle podařilo některé momenty posunout (Průšvih, Život půjde dál) či dokonce povznést (Včerejší ráno). Její hlas vykazuje touhu sled událostí na kolekci "nakopnou", naráží ale už v zárodku. Současný tuzemský pop si určitou sterilitu zřejmě žádá, snad kvůli trestuhodné sterilitě zdejších rozhlasových stanic.

Talent Alice Springs je přesto nepřehlédnutelný a v žádném případě nebyl na počinu Život upozaděn. Není jenom extra výjimečný, jako většina jejích písniček a textů. Zaručeně byla odvedena dobrá profesionální práce.

Alice Springs: Život

Sony Music/Bonton, 52:30

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám