Hlavní obsah

Národní knihovně hrozí pokuta za opravu Klementina

Praha

Národní knihovně ČR (NK) hrozí pokuta za pochybení při revitalizaci Klementina. Šéf magistrátního odboru památek Jan Kněžínek musel s knihovnou jako správcem památky zahájit správní řízení.

Foto: Novinky

Například výměna oken v Klementinu byla prý provedena bez stanoviska pražských památkářů.

Článek

Například výměna oken v Klementinu byla prý provedena bez stanoviska pražských památkářů. „Zatím nemůžeme říct, že by to poškodilo památku,“ řekl Kněžínek.

Opravy se vždy provádějí na základě stanoviska Národního památkového ústavu (NPÚ) a památkářů. Zatímco NPÚ v tomto případě stanovisko vydal, magistrátní úředníky o ně prý nikdo nepožádal. Příští týden se proto památkáři opět chystají na kontrolu objektu. Výsledkem může být udělení sankce, podle Kněžínka ve výši pár desítek tisíc korun.

„Bylo teprve zahájeno správní řízení. Věc není prošetřena a není zatím k čemu se vyjadřovat. NK všechna relevantní stanoviska a návrhy na provedení důkazů uplatní řádně ve správním řízení a po skončení řízení se vyjádří i veřejně,“ sdělila Právu mluvčí NK Barbora Stýblová.

O správním řízení i o výsledcích auditu, který údajně upozornil na chyby při zadávání veřejných zakázek, bude s generálním ředitelem NK Pavlem Hazukou jednat ministr kultury Jiří Besser 23. listopadu. Podle Hazuky byla výběrová řízení vedena transparentně, předsedou komise byl vždy pracovník ministerstva.

„To je možné, to nevím. Ale nikdy jsme neříkali, že zřizovatelská funkce ministerstva byla plněna podle našich představ,“ dodal k tomu tajemník ministra Stanislav Brunclík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám