Hlavní obsah

Nabarvené ptáče se představilo světu. V Benátkách proběhla jeho slavnostní premiéra

Právo, Iva Přivřelová
Benátky

Po více než deseti letech práce na adaptaci knihy Jerzyho Kosinského se režisér Václav Marhoul dočkal opravdu slavnostní světové premiéry. Došlo na ní v úterý v podvečer v Sala Grande v rámci benátského filmového festivalu, kde Nabarvené ptáče soutěží o Zlatého lva.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Aktéři filmu Nabarvené ptáče na filmovém festivalu v BenátkáchVideo: AP

 
Článek

Někteří zahraniční novináři mu přejí velký úspěch. „Je to mistrovské dílo. Nejpůsobivější film, který jsem tuto dekádu viděl, pojednávající o válce a lidské existenci. Obdivuji, jak se režisér vypořádal s knihou,“ nešetřil slovy chvály známý izraelský novinář Amir Kaminer.

Peter de Brujn z Nizozemska dramatu předpovídá cenu z Benátek i nominaci na Oscara a spokojený byl i jeho kolega Bor Beekman: „Možná je ten film trochu moc nahuštěný, ale na konci se vše sečte do nesentimentálního obrazu vzpomínek dítěte, kterého ostatní nutili vměstnat se do jejich představy o tom, čím je.“

Snímek, na jehož tiskové konferenci novináři vyzvídali i proč je vlastně černobílý, skoro tři hodiny dlouhý a mluví se v něm pomálu a slovanským esperantem, nicméně patří k nejrozporuplněji přijímaným kandidátům na Zlatého lva.

Drsné drama někteří nezvládli

Ne všichni zvládli drsné drama o putování malého dítěte válečnými krutostmi dokoukat do konce, první lidé opustili pondělní novinářskou projekci při scéně, v níž se vydloubávají oči, druzí v okamžiku, kdy pomstychtivé vesničanky znásilní postavu Jitky Čvančarové rozbitou lahví.

„V knize si násilí můžete představit podle sebe. V tomhle filmu vypadá jako předvádění se,“ myslí si Maďar Géza Csákvári. Kritická je i Polka Marta Balagová. „Vše se tam stane moc rychle, nemáte čas si ty horory zažít. Nakonec celý film působí jako jedna velká vyhrocená scéna.“

Foto: ČTK/AP

Tým tvůrců a herců, který film v benátkách představil.

Marhoul na úterní tiskové konferenci uvedl, že snímek chtěl podle zdánlivě nezfilmovatelné knihy natočit už poté, co z ní přečetl tři stránky. „Cítil jsem, že to je univerzální příběh o boji mezi dobrem a zlem v každém z nás. Netušil jsem jen, jak urgentní se ten příběh od té doby stane, že se opět objeví tolik dětí, které budou utíkat,“ řekl.

Slavní zahraniční herci

V Benátkách film, jež v Česku uvidíme v půlce září, propagují také známí zahraniční herci Stellan Skarsgård, Udo Kier, Barry Pepper a Julian Sands.

„Knihu jsem četl jako student v sedmdesátých letech a nadchlo mě, jak Václav do svého scénáře destiloval její epickou poezii, jak byl jeho scénář intenzivní a jasný v tom, jaký film chce natočit,“ chválil si Sands.

Pepper, proslavený rolí v jiném válečném opusu Zachraňte vojína Ryana, vzdal na tiskovce hold práci kameramana Vladimíra Smutného. „Do projektu jsem se zapojil později, Václav mi tak se scénářem poslal i první záběry, a právě ty mě nejvíc upoutaly. Při natáčení jsem se pak dostal do místa a času, jež jsem znal jen ze svých představ při konverzacích s příbuznými, kteří zažili okupaci Nizozemska,“ řekl.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám