Hlavní obsah

Nabarvené ptáče se představilo světu. V Benátkách proběhla jeho slavnostní premiéra

Právo, Iva Přivřelová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Benátky

Po více než deseti letech práce na adaptaci knihy Jerzyho Kosinského se režisér Václav Marhoul dočkal opravdu slavnostní světové premiéry. Došlo na ní v úterý v podvečer v Sala Grande v rámci benátského filmového festivalu, kde Nabarvené ptáče soutěží o Zlatého lva.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Aktéři filmu Nabarvené ptáče na filmovém festivalu v BenátkáchVideo: AP

 
Článek

Někteří zahraniční novináři mu přejí velký úspěch. „Je to mistrovské dílo. Nejpůsobivější film, který jsem tuto dekádu viděl, pojednávající o válce a lidské existenci. Obdivuji, jak se režisér vypořádal s knihou,“ nešetřil slovy chvály známý izraelský novinář Amir Kaminer.

Peter de Brujn z Nizozemska dramatu předpovídá cenu z Benátek i nominaci na Oscara a spokojený byl i jeho kolega Bor Beekman: „Možná je ten film trochu moc nahuštěný, ale na konci se vše sečte do nesentimentálního obrazu vzpomínek dítěte, kterého ostatní nutili vměstnat se do jejich představy o tom, čím je.“

Snímek, na jehož tiskové konferenci novináři vyzvídali i proč je vlastně černobílý, skoro tři hodiny dlouhý a mluví se v něm pomálu a slovanským esperantem, nicméně patří k nejrozporuplněji přijímaným kandidátům na Zlatého lva.

Drsné drama někteří nezvládli

Ne všichni zvládli drsné drama o putování malého dítěte válečnými krutostmi dokoukat do konce, první lidé opustili pondělní novinářskou projekci při scéně, v níž se vydloubávají oči, druzí v okamžiku, kdy pomstychtivé vesničanky znásilní postavu Jitky Čvančarové rozbitou lahví.

„V knize si násilí můžete představit podle sebe. V tomhle filmu vypadá jako předvádění se,“ myslí si Maďar Géza Csákvári. Kritická je i Polka Marta Balagová. „Vše se tam stane moc rychle, nemáte čas si ty horory zažít. Nakonec celý film působí jako jedna velká vyhrocená scéna.“

Foto: ČTK/AP

Tým tvůrců a herců, který film v benátkách představil.

Marhoul na úterní tiskové konferenci uvedl, že snímek chtěl podle zdánlivě nezfilmovatelné knihy natočit už poté, co z ní přečetl tři stránky. „Cítil jsem, že to je univerzální příběh o boji mezi dobrem a zlem v každém z nás. Netušil jsem jen, jak urgentní se ten příběh od té doby stane, že se opět objeví tolik dětí, které budou utíkat,“ řekl.

Slavní zahraniční herci

V Benátkách film, jež v Česku uvidíme v půlce září, propagují také známí zahraniční herci Stellan Skarsgård, Udo Kier, Barry Pepper a Julian Sands.

„Knihu jsem četl jako student v sedmdesátých letech a nadchlo mě, jak Václav do svého scénáře destiloval její epickou poezii, jak byl jeho scénář intenzivní a jasný v tom, jaký film chce natočit,“ chválil si Sands.

Pepper, proslavený rolí v jiném válečném opusu Zachraňte vojína Ryana, vzdal na tiskovce hold práci kameramana Vladimíra Smutného. „Do projektu jsem se zapojil později, Václav mi tak se scénářem poslal i první záběry, a právě ty mě nejvíc upoutaly. Při natáčení jsem se pak dostal do místa a času, jež jsem znal jen ze svých představ při konverzacích s příbuznými, kteří zažili okupaci Nizozemska,“ řekl.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám