Hlavní obsah

Na Zlínský festival přijede herec Michael York

Právo, Věra Míšková, Berlín
BERLÍN

Ve stánku Českého filmového centra (ČFC) na filmovém trhu Berlinale se letos poprvé představil účastníkům festivalu jako nový oficiální partner ČFC Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež, jehož 45. ročník proběhne od 29. května do 4. června ve Zlíně. Na slavnostním přípitku přivítal hosty jeho programový ředitel Petr Koliha.

Článek

Na Berlinale se představujete mezinárodnímu filmovému světu poprvé. Máte za sebou i jiné prezentace?

Na podzim jsme byli s prezidentem Vítězslavem Jandákem v Los Angeles, kde jsme mimo jiné domluvili, že hostem festivalu bude herec Michael York s manželkou, která bude mít ve Zlíně a pak v Praze výstavu svých obrazů. Nedávno jsme byli v Moskvě, kde jsme pozvali do poroty režiséra Alexandra Mittu. Na Berlinale nám jde o to, uvést festival do mezinárodního kontextu a ještě tu pro něj najít nějaké filmy.

Co nového letošní návštěvníky Zlína čeká?

Připravujeme novou cenu Duhová kulička pro soutěž nekomerční reklamy zacílené na děti a mládež, což znamená propagační spoty například proti kouření, proti alkoholu za volantem, proti nebezpečné jízdě. V programu se letos budeme orientovat na skandinávské a pobaltské kinematografie. A už tady na Berlinale jsme představili novou grafiku festivalu - plakát, bezprostředně svázaný se znělkou. Ta bude poprvé po dlouhé době hraná a točí ji režisér filmu Snowboarďáci Karel Janák.

Zlín byl vždy hodně spjatý s animovanou tvorbou, co vás k této změně vedlo?

Myslíme si, že děti máme hodně na své straně a teď se snažíme získat si ještě víc druhou část publika, jemuž je festival určen, mládež. Navíc Zlín je dnes studentské město, uvnitř festivalu probíhá mezinárodní soutěž studentských filmů Zlínský pes a nás napadlo, že tato grafika bude mladým lidem bližší než ta, která byla zacílená především na malé děti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám