Hlavní obsah

Na Polívku, Shakespeara i Lucernu pod širým nebem

Právo, Radmila Hrdinová

Letošní léto budou mnozí z nás trávit místo u moře v České republice. Příležitostí ke zpestření rodinných výletů jsou i divadelní představení pod širým nebem, jejichž nabídku letos rozhojnila i řada scén, které si koronavirovou pauzu vynahrazují letním hraním. Za divadlem se lze vypravit nejen na Letní shakespearovské slavnosti do Prahy, Ostravy, Brna či Bratislavy, ale i na zámecká a hradní nádvoří.

Foto: archiv Divadla Bolka Polívky

Boleslav Polívka si na nádvoří Biskupského paláce v Brně zahraje i Smočkova doktora Burkeho.

Článek

V hlavním městě nouze o letní divadelní produkce opravdu není. V Královské zahradě Pražského hradu a na nádvoří Lichtenštejnského paláce je možné vidět kvalitní inscenace Shakespearových her v rámci Letních shakespearovských slavností. Na nedalekém hradčanském Novém Světě má svůj letní stánek Divadlo Ungelt, které letos výjimečně hraje během léta i na své kamenné scéně na Starém Městě.

Na pražském Vyšehradě hraje opět Studio DVA. Jak název Léto hereckých osobností napovídá, sází produkce především na známé a oblíbené herce. Na Vyšehradě střídá v červenci muzikál Starci na chmelu inscenace Vše o ženách, od 19. července se hraje letošní novinka, Gogolova komedie Revizor s Kryštofem Hádkem v hlavní roli. Studio DVA hraje i na své domovské scéně na Václavském náměstí a na dalších open air scénách.

Na tvrzi Divice poblíž Loun i na Letní scéně Vítězná nedaleko Dvora Králové nad Labem se diváci mohou těšit na tituly jako Vysavač, Sex pro pokročilé, Líbánky na Jadranu či Brouk v hlavě.

Na nádvoří Muzea Kampa v pražských Sovových mlýnech se během léta i letos uvádí inscenace Meda, inspirovaná životem mecenášky a sběratelky umění Medy Mládkové. Letos se v titulní roli střídají Pavla Beretová a Tereza Ramba.

Foto: Richard Kocourek

Radek Holub a Barbora Hrzánová jsou protagonisty inscenace Kočka v oreganu na letní scéně pod Žižkovskou věží.

Hvězdné léto pod Žižkovskou věží nabízí nejlepší inscenace z repertoáru pražského Divadla Kalich a dalších pražských společností stejně jako koncerty.

Výběr především komediálních inscenací s kvalitním hereckým obsazením lze vidět i na Letní scéně Harfa v Praze.

Senekův Herkules na Štvanici

Letní scéna Štvanice pod Hlávkovým mostem na stejnojmenném ostrově přijde 31. července s dalším ročníkem festivalu Antická Štvanice. Jeho letošním hrdinou bude řecký silák Herkules v tragédii, kterou napsal klasik Lucius Annaeus Seneca. Hrát se bude do 18. srpna.

Pražský divadelní spolek Kašpar uvádí svůj Rozmarný večer jako rozšířenou verzi inscenace Vančurova Rozmarného léta od 20. do 23. července v zahradě Werichovy vily na pražské Kampě, zatímco v Divadle v Celetné hraje Shakespearovu tragédii Macbeth a v Klubovně v Jindřišské ulici Erbenovu Kytici. V srpnu pak Kašpar mimo jiné vyrazí za diváky i na tvrz ve Vlksicích.

Pátý ročník Letní scény Divadla Bolka Polívky vrcholí do 1. srpna v Brně. V Biskupském dvoře Moravského zemského muzea se odehraje jedenáct představení, která doplní koncert Moniky Absolonové.

O svá letní představení nepřijdou diváci v Liberci či Plzni, kde se uskuteční Divadelní léto pod plzeňským nebem, ani v Olomouci, Kladně či v Jihlavě. Tamní Horácké divadlo bude hrát například i v Zoo Jihlava a na hradech Roštejn a Kámen.

Na zámky za barokním divadlem

Divadelními produkcemi ožijí i nádvoří řady českých hradů a zámků, mimo jiné Konopiště, Jindřichův Hradec, Hluboká nad Vltavou, Zvíkov, Kratochvíle, Červená Lhota, Valtice a Lednice. Pro dospělé diváky se bude hrát muzikál Noc na Karlštejně, komedie Strašidlo cantervillské či Jirotkův Saturnin.

Nahlédnutí do světa barokního divadla nabízí v rámci letního Theatrum Kuks ve východočeském sídle hraběte Šporka společnost Geisslers Hofcomoedianten a další soubory.

A protože letos je uzavřeno otáčivé hlediště v zámeckém parku v Českém Krumlově, mohou si diváci tento zážitek vynahradit na otáčivém hledišti v Týně nad Vltavou, kde domácí divadelní spolek Vltavan i hostující soubory uvádějí mimo jiné Jiráskovu Lucernu, Dumasovy Tři mušketýry, Jirotkova Saturnina či Prattchetovu Maškarádu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám