Hlavní obsah

Na pohovce s Georgem Clooneym v pražském Muzeu voskových figurín

Právo, Věra Míšková

Chcete mít vlastní fotografii s Nicole Kidmanovou, povědět něco Angelině Jolie či Bradu Pittovi nebo posedět na pohodlné pohovce s Georgem Clooneym? Až do října to půjde velmi snadno.

Foto: Právo - Jan Handrejch

Sochař Dave Gardner (vpravo) s Nicole Kidmanovou, vlevo Richard Jones, manažer londýnského muzea Madame Tussauds.

Článek

V pražském Muzeu voskových figurín otevřelo světoznámé londýnské muzeum Madame Tussauds expozici hollywoodských hvězd, první svého druhu ve střední a východní Evropě.

„Lidé mohou jít až k figurínám, libovolně se jich dotýkat, fotografovat se s nimi. Jde nám o to, aby měli pocit, že se opravdu setkali s hvězdami, takže žádné provazy ani překážky u nás nenajdete,“ řekl Právu na vernisáži manažer pro vnější vztahy Richard Jones, který na úvod označil Prahu za Hollywood Evropy, čímž měl nepochybně na mysli množství amerických filmů, které se zde natáčely s těmi největšími hvězdami.

Na výstavě potkáte kromě již jmenovaných ještě Quentina Tarantina, E. T. – Mimozemšťana a také Lady Gaga, takže společnost je to opravdu vybraná a dojem dokonalý. Člověk si prostě sáhnout musí, aby si ověřil, že to je opravdu vosk, a ne živá kůže.

Foto: Právo - Jan Handrejch

Postavička z rodinného sci-fi filmu režiséra Stephena Spielberga E.T. - Mimozemšťan.

Sochař Dave Gardner pracuje v Madame Tussauds od konce studií a podílel se na výrobě figurín Leonarda DiCaprio, Toma Cruise, Gwyneth Paltrowové, Michaela Jacksona a dalších.

Každý vlas zvlášť

„Veřejnost si o to sama říká, sledujeme sociální sítě i ohlasy na filmy,“ odpověděl mi sochař na otázku, podle čeho se celebrity vybírají. „Nikomu se za to neplatí, přestože jde o dost náročnou spolupráci,“ poznamenal a pak mi přiblížil výrobu jedné figuríny.

Foto: Právo - Jan Handrejch

Přisedněte si, jako by zval George Clooney fanynky k sobě na pohovku.

„Nejdřív s celebritami máme několikahodinové sezení, kde se pořídí stovky fotografií – vlastně jim bereme míry ze všech stran,“ říká s úsměvem a zdůrazňuje, že nejdřív se socha po částech vyrobí z jílu, sestaví ze třinácti jednotlivých kousků, a pak se teprve odlévá do vosku.

„Vlasy se instalují po jednom. No ano, opravdu každý zvlášť!“ směje se, když nechci uvěřit, že to je tak pečlivá práce. „Dlouho studujeme oči – jejich barvu s námi většinou vybírá sám objekt. A nakonec se v několika vrstvách nanáší barvy vyrobené na olejovém základě,“ uzavírá výklad.

Foto: Právo - Jan Handrejch

Nesmí chybět Angelina Jolie a Brat Pitt.

Jednu figurínu vyrábí zhruba dvacítka lidí čtyři měsíce, a ta piplavá práce je znát – ostatně každá hvězda ji musí před vystavením schválit. A jestli někdy někdo svého voskového dvojníka odmítl? „V celé historii se to stalo jen minimálně, většinou stačí, že muzeum znají, aby tam chtěli být, přemlouvat nikoho nemusíme. Ani bychom to nedělali, protože nám jde opravdu o to, aby s námi portrétovaní spolupracovali,“ říká Richard Jones.

Techniky, které umělci používají, používala už sama Madame Tussauds – kromě fotografování a natáčení je vše vyráběno ručně od přesného měření speciálními nástroji, jako hmatadla či měřicí pásky až po modelaci a odlévání. A protože vosk má tendenci se smršťovat, všechny osobnosti jsou vyráběny o dvě procenta větší než jejich skutečné proporce. Pro představu, jaká piplačka to je, Dave ještě poznamenává, že k vytvoření drobných žilek na očních bulvách se používá červené hedvábné vlákno, lehce viditelné žíly na těle jsou tvořeny jemným provazem.

Madame Tussauds

vlastním jménem Marie Grosholtzová, začala s výrobou voskových figurín v roce 1770 v Paříži. Do širšího povědomí se dostala během francouzské revoluce, kdy byla donucena vytvořit posmrtné masky popravených aristokratů.

První stálá výstava byla otevřena v roce 1835 v Londýně, na stejném místě, kde je i dnes. V londýnské pobočce je stále k vidění několik figurín, které sama Madame Tussauds vytvořila – například spící milenka Ludvíka XV.

Od otevření první atrakce v Londýně navštívilo Madame Tussauds přes 500 miliónů lidí. Momentálně je v pobočkách Madame Tussauds po celém světě k vidění přes dva tisíce figurín.

A protože se návštěvníci výstav mohou figurín dotýkat, podstupují i voskové hvězdy pravidelné mytí, česání, úpravy oděvů. Ty také někdy herci sami muzeu věnovali – například Helen Mirrenová se pro svou figurínu rozloučila s nádhernou róbou Asprey.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám