Hlavní obsah

Na Mezinárodní den muzeí bude většinou vstup zdarma

V sobotu 18. května oslaví muzea na celém světě a jejich pracovníci svůj mezinárodní den. Na většině míst bude zvýhodněný vstup či vstup zdarma - například ve všech objektech Národního muzea v Praze či v případě výstav Národní galerie. Volný vstup se však nevztahuje na výstavu Slovanské epopeje ve Veletržním paláci, kterou organizuje Galerie hlavního města Prahy. Tradičně je tato událost v Česku spojena s Festivalem muzejních nocí, který začne 17. května v Jindřichově Hradci.

Foto: Profimedia.cz

Národní muzeum

Článek

Už 18. května se uskuteční Brněnská muzejní noc, na níž se budou podílet zejména Moravské zemské muzeum, Moravská galerie, Technické muzeum v Brně, Muzeum romské kultury a Muzeum města Brna. V pořadí devátý ročník populárního festivalu bude postupně ve všech krajích až do 8. června, kdy jej uzavře Pražská muzejní noc.

Muzea a galerie pro návštěvníky připravují doprovodné programy, například tvůrčí dílny pro děti i dospělé, komentované prohlídky výstav i expozic. Na mnoha místech je zavedou i do depozitářů. Například sbírky Národního technického muzea v Praze budou v sobotu přístupny za poloviční vstupné. Atraktivním důvodem k návštěvě jsou tři vozy Ferrari včetně závodního monopostu, vystavené v jeho dopravní hale.

Oslavy folkloru a lidových tradic připravuje na víkend Národopisné muzeum - Musaion v Kinského zahradě v Praze. Významná folklorní událost se tam uskuteční počtrnácté a představí to nejzajímavější z lidových hudebních a tanečních tradic. Návštěvníci se vydají po stopách Ludvíka Kuby, mimořádné osobnosti muzikologie, české a slovenské folkloristiky, malířství a národopisného bádání, od jehož narození uplynulo 150 let. Během obou dnů vystoupí soubory Dúbrava Dubňany, Hořeňák Lázně Bělohrad a Postřekov z Postřekova.

Vstup zdarma do svých expozic včetně Podskalské celnice a Zámeckého areálu Ctěnice bude mít v sobotu i Muzeum hlavního města Prahy, které si připomíná 130 let od zpřístupnění prvních sbírek veřejnosti. V hlavní budově na Florenci se mohou zájemci zúčastnit komentovaných prohlídek. Své dovednosti představí žongléři a chůdaři, pro děti se bude hrát divadlo. Ty nejmenší potěší výtvarná dílna a pracovní listy k Mánesově kalendářní desce, jejíž originál se nachází v muzeu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám