Hlavní obsah

Na Kryštof kempu se nikdo nenudí

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V posledních letech se několik pořadatelů tuzemských hudebních festivalů pokusilo nabídnout takový program, aby zabavil celou rodinu. Žádnému z nich se to ale bezezbytku nepodařilo, nejspíš proto, že své vize nabalovali na daný formát, tedy klasický hudební festival, na němž hraje prim přitažlivost jmen hvězd.

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

Richard Krajčo byl neustále mezi diváky.

Článek

Skupina Kryštof měla tu výhodu, že jako akci pro celou rodinu svůj festival vymýšlela. Nazvala jej Kryštof kemp, učinila ho putovním se sedmi zastávkami a připravila program, na kterém se nenudí ani generace dětí, ani generace dospělých.

„K uspořádání Kryštof kempu nás inspirovalo několik věcí. Jednak naše leckdy nedobrá zkušenost s jinými festivaly, dále naše lavičkové koncerty, které jsme během roku pořádali v parcích různých měst. Zjistili jsme, že lidé, kteří na ně za námi chodí, se chovají slušně, a že tedy máme fanoušky, pro které můžeme udělat velkou akci bez ochranky a beze strachu. Každý rok také hráváme koncert ve Šťastné zemi v Radvánovicích, což je velký rodinný park. Loni jsme tam hráli lavičkový koncert, na který přišly čtyři tisíce lidí, celé rodiny. Tenkrát se nám zalíbil model, že by na naše koncerty celé rodiny chodily dál,“ vysvětlil Právu zpěvák skupiny Kryštof Richard Krajčo.

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

Nikolaj Arichtev u výstavy svých fotografií.

Festivalová série začala 12. července v Náměšti na Hané a skončí poslední srpnový víkend v amfiteátru Lochotín v Plzni. Minulou sobotu se tento rozverný pestrobarevný cirkus zastavil na Konopišti. Areál byl zaplněný, stejně jako při všech akcích proběhlých i budoucích.

Tolik dětí pohromadě na žádném českém hudebním festivalu nikdy nebylo. Už vůbec ne tolik spokojených. Kryštof kemp totiž nenabízí dětské koutky, v nichž lze sličným amatérským pedagožkám ratolest odevzdat a vyzvednout si ji po skončení programu. Kryštof kemp si s dětmi hraje už od vstupu do areálu. A hraje si i s jejich rodiči, bez ohledu na to, že primárně přišli na koncert skupiny Kryštof. Logicky si tedy hrají všichni společně.

Dvě noci a den

Kryštof kemp na Konopišti odstartoval v pátek v podvečer. Fanoušky, kteří se rozhodli v přilehlém stanovém městečku přenocovat, bavili členové skupiny Kryštof neformálním koncertem. Richard Krajčo byl s milovníky hodných nočních dýchánků až do půl čtvrté ráno.** Druhý den se areál amfiteátru otevřel chvíli před polednem. Kryštof kemp oficiálně zahájil Krajčo, jenž program na hlavním pódiu moderoval, a následně se na mnoha místech rozjely workshopy, setkávání, divadelní představení a koncerty, které dohromady vytvořily onen přitažlivý a veskrze zábavný svět. Zábavný třeba jenom proto, že takto pojatý a provedený nemá v České republice obdoby.

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

Nikos Petros Kuluris na Kryštof kempu vařil řecké speciality.

Krajčo poletoval po areálu, hovořil s lidmi, fotil se s dětmi i dospělými, rozdával podpisy, zpíval s absolventy workshopů písně své skupiny, prostě choval se jako zkušený táborový vedoucí. Byl to ostatně on, kdo později kolem půlnoci oznámil večerku.

Baskytarista Nikolaj Arichtev vystavoval vedle snímků zkušenějších své fotografie a hned vedle fotografické prezentace provozoval své motocentrum s trenažérem dechař Nikolas Grigoriadis. Naproti jejich stanu vedli hudební workshopy kytarista Evžen Hofmann a bubeník Jakub Dominik. Odměnou účastníkům kurzů byla možnost doprovodit svou hrou na kytary a bicí nástroje Richarda Krajča při prezentaci takových hitů, jakými jsou Atentát nebo Cesta.

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

Lenny fanoušky příjemně překvapila.

Trumpetista Ondřej Kyjonka ve vedlejší „pivocvičně“ naléval návštěvníkům starším osmnácti let pivo a umožnil jim si ho také načepovat, vedle učil saxofonista Nikos Petros Kuluris, bývalý majitel restaurace, přítomné připravovat řecké speciality. Svou činnost komentoval a mimoděk rozdal lidem nejenom několik porcí chutné potravy, ale též řadu dobrých kuchařských rad.

Nadšení diváci, nadšená Lenny

Na velkém pódiu probíhal hudební festival. Kryštof byl jeho největší hvězdou, což potvrdil dvouhodinovým koncertem, který byl částečně pojatý jako jeho nedávné akustické turné v divadlech, částečně jako rocková show na velkém pódiu, jak situace požadovala.

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

Petr Harazin ze skupiny Nebe si festival také užil.

Nadšeného přijetí se dostalo i zpěvačce Lenny. Již loni ukázala, že je pozoruhodným talentem české hudební scény. Svůj um přenáší do emočně silných písniček, kterých je autorkou, i osobité, často rockersky „nakřáplé“ hlasové interpretace, která má v sobě velmi pozitivní vibrace a na Konopišti byla pro diváky přitažlivá.

Skupina Nebe roste se s každým koncertem naučila dobře komunikovat s diváky a interpretačně pozvolna nachází potřebnou jistotu a nadhled. Mňága a Žďorp to všechno má, jenom bylo překvapivé, jak moc její výkon „narušila“ prasklá struna. Spád vystoupení se v tu chvíli zastavil, ale zkušenost kapely to nedovolila na dlouho, brzy „spadlý řetěz“ nahodila a pokračovala ve velkém stylu dál.

Marek Ztracený nahradil na Kryštof kempech zraněného Michala Hrůzu a naznačil, že se nadechuje k mocnému návratu. Nová písnička Povolání syn tomu ostatně nasvědčuje.

„Chtěli bychom v Kryštof kempech pokračovat za dva roky dál a rádi bychom dvouletou tradici dodržovali. V roce 2016 Kryštof kempy tedy určitě budou, už teď máme potvrzené termíny a místa. Mohu prozradit, že zůstanou stejná,“ řekl na závěr Právu Krajčo.

Kryštof kemp

Amfiteátr Konopiště, 9. srpna

Celkové hodnocení: 90%

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám